A legfotogénebb helyszínek, egy megrázó fotó szereplője napjainkban és ez történik, amikor egy képet nézünk

2021. november 01. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

jarai.jpgFotó: Járai Rudolf: Budapest, 1959. augusztus 8. Járókelők sétálnak és mennek át az úton a személygépkocsik előtt, utasok állnak a villamosmegállóban és "tujázók" utaznak a 68-as villamoson a Rákóczi úton.
MTI Nemzeti Fotótár

  • Az Index Múlt-kép rovatának Elfeledett fotósaink sorozatában ezúttal Járai Rudolf képeiből válogattak. Járai Rudolf (1913-1993) a magyar fotográfia kiemelkedő alakja. 1913-ban Triesztben született. Olasz édesapját sosem ismerte, az édesanyjával és nevelőapjával költöztek Budapestre. Eredetileg nevelőapja üzletét vette volna át, de ő inkább tisztviselőnek állt, a Magyar Általános Hitelbankban vállalt állást. Franciául, németül, angolul is jól beszélt, a fotózás és az úszás érdekelte. 

  • 1972-ben Nick Ut, az Associated Press hírügynökség fotósának képe bejárta a világot. A képen egy csapat menekülő vietnámi gyerek látható, középen egy síró, meztelen kilencéves kislánnyal. A fotóért Nick Ut 1973-ban Pulitzer-díjat kapott. Az ikonikus kép azóta is a háború ártatlan áldozatainak egyik jelképe. A fotón szereplő kislányt Phan Thị Kim Phúcnak hívják. A falujukra, a dél-vietnámi Trảng Bàngra dobott napalmbomba felgyújtotta ruháját, ami miatt testének 30%-án harmadfokú égési sérüléseket szenvedett. A divany.hu oldalán egy napjainkban készült portrét találsz a megrázó fotó szereplőjéről. 

  • A film szemet gyönyörködtetően szép, a vizuális effektek hibátlanok. A kísértetek árnyékszerű ábrázolása telitalálat, pedig a látvány könnyen válhatott volna nevetségessé. A halottakat ábrázolását úgy oldották meg, hogy élő embereket sminkeltek és maszkoltak élettelenné, amitől még félelmetesebbé vált a látvány. Szinte konzerválták az elmúlás pillanatát, és ijesztően életszerűvé tették a halottakat. A képek atmoszférája végig hátborzongató, a száz évvel ezelőtti magyar környezetbe helyezett történet különleges és egyedi világot jelenít meg a vásznon, a filmben felbukkanó néphiedelmek pedig még tovább fokozzák a hideglelést. – olvashatjuk az Index oldalán a halottfotózást is érintő Post Mortem című film kritikájában

 

  • Így nézne ki ma Boleyn Anna és VIII. Henrik: történelmi személyek 21. századi arcát mutatja meg a művész címmel jelent megy cikk a Femina oldalán, ahol reális, lenyűgöző képeket láthatunk arról, hogyan is néznének ki ma a legnagyobb történelmi alakok. 

  • „Szerintem a digitális fotózás egy kicsit butít. Vannak olyan fényképezőgépek, amik már okosabbak, mint a tulajdonos. Ha beállítja például, hogy csak akkor készítsen képet, ha az illető mosolyog, akkor már le sem kell nyomni egy gombot. Na, most ezt a fiatalok elkezdték megunni. Nagyon tiszteletreméltó dolog, hogy érdekli őket az agyuk használata. Például, hogy mi az a blende, miért kell állítani, mit csinál a képpel.” – mondja Soós András, aki több mint 40 éve árul használt fotós cikkeket és egyéb tárgyakat, valamint hív filmet a laborjában. A teljes cikket a legendás fotókereskedésről a Corvinus Online Blogon olvashatod el

  • A múlt (személyes) dokumentumai iránti általános érdektelenség ellenére egy állami intézet, a Vitányi Iván által vezetett Művelődéskutatási Intézet (MÜKI) részeként 1982-ben létrejött a Privát Fotó és Film Kutatócsoport (később Alapítvány, PFFA). Az amatőr fényképek és filmek szisztematikus gyűjtésére irányuló kezdeményezés Bán András és Forgács Péter együttműködéséből nőtt ki. Arra törekedtek, hogy megteremtsék a személyes emlékezetek megőrzésének, feldolgozásának és bemutatásának körülményeit, és létrehozzanak egy kutatóközpontot, amely támogatni tudja a vizuális kultúra kutatását és oktatását. Az archívumról szóló írás ezen a linken érhető el.

velvet011.jpgFotó: Haji Ali Dargah. Fotó: Shutterstock

  • Temérdek úticél van a világon, amelyeket gondolkodás nélkül felvennénk a bakancslistánkra. Vannak azonban olyanok, amelyekre nem is gondolnánk, mert a világ egy-egy elszigetelt részén találhatóak, és a természettől függ, hogy éppen a földjükre léphetünk-e. Éppen ezért a leginstázhatóbb helyszínek közé tartozik az alábbi öt, világtól elzárt desztináció. – írják Íme a legfotogénebb helyszínek elzárva a világtól a című cikkben a Velvet oldalán. 

  • Az első dolog, ami legtöbbünknek eszébe jut egy toronyról, az a templom. Alighanem ez volt a legősibb funkciója. Sőt, előbb építettünk toronytemplomot, mint templomtornyot. Az eget a földdel összekötő, monumentális, szakrális épületeket már az ókorból is ismerjük, elég csak általános iskolai tanulmányainkból a zikkuratokra vagy a Bibliából Bábel tornyára gondolni. A Fortepan Blogján ezúttal a torony a téma. 

  • Amikor kényszert érzünk, hogy újra és újra megnézzünk egy fényképet, a második és harmadik reakciónk általában igencsak eltér az elsőtől. A legtöbb fotót természetesen hamar elfelejtjük, ám ez nem jelenti, hogy megjósolhatnánk, melyik jár majd az eszünkben sokáig, és miért, vagy mely képpel való röpke találkozás hagy bennünk valamiféle megfoghatatlan nyomot. A fotókra adott reakcióink még inkább magyarázatra szorulnak, mint a fotók. – olvashatjuk David Campany esszéjében a fenti mondatokat. A Mi történik, amikor szemlélünk? című írás magyar nyelven kizárólag a Punkt oldalán érhető el.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása