Régi képek a taxisokról, lenyűgöző fotó egy meteorzáporról és 75 éve született Mapplethorpe

2021. november 08. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe.  

raczjanos.jpgFotó: Rácz János: Baja, 1961. február 3. A konflis kocsisa kezet fog egy taxisofőrrel Baján.
Az új közlekedési fajták szinte teljesen kiszorítják a régi konflisokat.
MTI Nemzeti Fotótár

  • Az Index Múlt-kép rovatában ezúttal a taxisoké a főszerep. Manapság már mindenki úr. A sofőr előre beszél, nem néz hátra, tekintetében pirosan izzik egy autó féklámpájának fénye. Régen mindenre volt idő, folytatja a monológot, miközben ujjával az állát vakarja. Mintha azon törné a fejét, hol veszítette el az órákat. Merthogy hajnalban kel, letol egy kávét, a reggeli évek óta emlék, savas gyomorral indulnak a napok. Ebédre két szendvics, este meg tészta vagy leves a tévé előtt. – írták az oldal szerkesztői, ahol ismét egy remek válogatást mutatnak be

  • Féner Tamás hosszú pályafutása során többféle megközelítésben foglalkozott portréfotografálással. Legújabb sorozatára kísérletként tekint, melyben az általa szeretett és becsült személyek portréit tárgyakkal találkoztatja. Féner képeiből az Index Nagykép rovatában találsz egy összeállítást

  • A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának Levéltára három 1956-os tárgyú képsorozatot őriz, amelyek egyike egy feltehetőleg ausztriai menekülttáborban készült. A képeket Hollandiában hívták elő, és a leuveni Collegium Hungaricum levéltárában találtak rájuk a 2000-es években. A fotóanyag eddig rendezetlen részét a Jezsuiták Magyarországon a kezdetektől napjainkig címmel kiadott kötet munkálatai során dolgozták fel, és a képek olyan történeteket mesélnek el, amelyeket a kádári propaganda minden erővel igyekezett az országon kívül tartani. A képeket szintén a Nagykép rovatban tekintheted meg.

40549041_a34fd107c51ec36bd6c2d86f3f199cfc_wm.jpgFotó: Mónus Márton: Részlet a 90 perc című sorozatból

  • Kiegyensúlyozott, folyamatos és egyre színvonalasabb fotográfiai munkájáért kapta meg Mónus Márton a Hemző Károly Alapítvány fiatal alkotóknak kiírt díját a Capa központban rendezett díjátadón. A zsűri (Lajos Mari, Szarka Klára, Korniss Péter, Bánkuti András és Salvarani Zsófia) indoklása szerint a nyertes fontos társadalmi kérdésekkel foglalkozó hosszú távú munkáit nagy képi erővel, szakmailag igényesen valósította meg. Mónus 90 perc című sorozata a Nagykép rovatban tekinthető meg

  • Egy szlovén fotósnak sikerült megörökítenie a különleges pillanatot, amint egy meteorzápor szikrái végig szállnak az éjszakai égbolton, háttérben a Tejútrendszerrel. A Perseidák meteorraja évente megismétlődik, de csak ritkán lehet ilyen jó pillanatban elkapni őket. A Mindeközben rovatban látható képet Szlovénia legmagasabban fekvő útjáról, a Mangart-nyeregből készítették. 

  • „Azért vágtam bele a fényképezésbe, mert tökéletes eszköznek tűnt a mai létezés őrületének magyarázatára.” – vallotta Mapplethorpe, akinek legtöbb alkotása fekete-fehér portré volt, de gyakran fényképezett csendéleteket és aktokat is. A New York-i underground szubkultúra, a homoszexuális identitása, valamint a szexualitás nem hagyományos formái mind meghatározó témái lettek. Képei főleg a manhattani Chelsea Hotel egyik szobájában készültek. A Punkt Portfólió rovatában ezúttal a 75 éve született Mapplethorpról emlékeztek meg.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása