Egy börzsönyi falu mindennapjai, a 200 km-re repített fotó és amikor megszalad a Photoshop

2021. december 20. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe.  

mullerlajos.jpgFotó: Budapest, 1960. november 15. Kezdő gépkocsivezető hallgatók Európa legmodernebb speciális tantermében ismerkednek a gépkocsivezetés alapelemeivel a Közlekedés és Postaügyi Minisztérium Autóközlekedési Tanintézet által szervezett hivatásos gépkocsivezető oktatáson.
Fotó: Müller Lajos / MTI Nemzeti Fotótár

  • Manapság több mint hárommillió személyautó cikázik a magyar utakon. Nem mindig volt ez így, valaha kiváltságnak számított a magánautó és a jogosítvány. Az ötvenes-hatvanas években mindenképp. Ebbe a „hősi” korszakba röpíti vissza az olvasót az Index Múlt-kép rovatában publikált muzeális fotósorozat, amely megmutatja, hogyan oktatták az úrvezető-jelölteket az „átkosban”. 

  • A folyó arcai. Arcok a folyónál. Szabó R. János fényképeken elmesélt történetei a Tisza mellékfolyója, az Öreg-Túr mentén íródnak. A Történetek az Öreg-Túr mentén című sorozat klasszikus, a festészettől örökölt fotográfiai műfajok képtípusaiból épül fel, a portrékból, tájképekből, csendéletekből álló fotóesszében a folyó mentén élő emberek sorsa rajzolódik ki. A Történetek az Öreg-Túr mentén című fotósorozat kiállításként először a Capa Központ Project Room termében látható 2022. január 30-ig. Az Index Nagykép rovatában a sorozat képeiből tekinthetsz meg egy válogatást. 

  • Egy óriás láb, egy az autóban látszó eredeti arc... megannyi dolog, ami elárulhatja, nagyon más képet látsz az instán, mint ami a valóság. A galériát a Neszeszer Blog oldalán találod.


ko_spallag_felett_az_e_g_4.jpgFotó: © Belicza László Gábor: Részlet a Kóspallag felett az ég című sorozatból, 2020-

  • Ez a munkám egy börzsönyi kis faluról, Kóspallagról szól, dokumentarista, de nagyon szubjektív élményekből építkezik. Amit itt tapasztalok, annak különös ereje van, a táj itt rendet teremt, az ember pedig alkalmazkodik hozzá egy fenntarthatóbb jövő reményében. – írta Belicza László Gábor Kóspallag felett az ég című sorozatáról, melynek képeit a Punkt oldalán tekintheted meg. 

  • Több mint 200 kilométerre repített egy családi fotót egy tornádó az Egyesült Államokban, írja a 24.hu. Az Indiana állambeli New Albanyban élő Katie Posten szombat reggel egy kis fekete-fehér fotót talált autója szélvédőjén.  A képen egy csíkos ruhás nő tart a kezében egy gyermeket. A kép hátoldalán olvasható volt a felirat: Gertie Swatzell and JD Swatzell, 1942. 

  • Luca Meola fotográfus három éven keresztül, 2018-tól dokumentálta a brazíliai São Paulo Cracklandként elhíresült városrészének lakóit és helyzetét. Cracolandia, avagy Crackland utcái közel 1600 embernek adnak otthont, valamint lehetőséget a szerterjesztésre, vásárlásra és fogyasztásra. A marginális és kiszolgáltatott helyzetben élő közösség húsbavágó nehézségekkel néz szembe nap mint nap, ennek ellenére a szolidaritás és egymásra figyelés is meghatározó tulajdonsága ennek az elszeparált helynek. A hároméves munkából állt össze nemrég bemutatott projektje az olasz származású Meolának, ami a Projects & Portfolios kategóriában elnyerte a 2021-es Urban Photo Awardot is.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása