Világhírű magyar fotográfusok kiállítása, képek a magyar pusztáról és a karácsony régi fotókon

2021. december 27. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

daroczics.jpgA ludak egész évben jelen vannak a tavakon, és a pusztán. Télen nagy csapatokban gyűlnek össze, nyáron viszont többnyire csak a családok mozognak együtt. (Fotó: Daróczi Csaba)
  • Daróczi Csaba 1969-ben született Debrecenben. Püspökladányban nőtt fel, 1988–'92-ig Szegeden tanult földrajz–testnevelés szakon. A főiskola utolsó évében ment el egy természetfotó-kiállításra, ahol egy óra alatt eldöntötte, hogy természetfotós lesz. Daróczi Csaba természetfotói az elmúlt években sokaknak jelenthettek inspirációt. Munkáit legutóbb a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Az év természetfotósa kitüntető címmel jutalmazta. A pusztáról készült képeit az Index Nagykép rovatában tekintheted meg. 

  • A Múlt-kép rovat két tematikus válogatással is jelentkezett, az elsőben a téli sportok, míg a másodikban a karácsonyfa a téma. 

  • Jojakim Cortis és Adrian Sonderegger aprólékosan kivitelezett háromdimenziós makettekkel alkotott újra ikonikus fotókat és világhíres történelmi felvételeket stúdiójában. A Punkt oldalán található interjúban Bill Knight az alkotói folyamatokról és motivációiról kérdezte a két fotográfust.


07_1.jpgFotó: Munkácsi Márton: Három fiú a Tanganyika-tónál, 1930/1994, zselatinos ezüst © Magyar Fotográfiai Múzeum

 

  • A Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központtal együttműködésben 2021 októberében Mirroring Humans. Robert Capa and Hungarian Masters címmel Tallinban a Juhan Kuus Dokumentumfotó Központban nyílt kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből. A tárlaton szereplő képek az első világháborút éppen megelőző évektől a második világháború utáni időkig követik nyomon André Kertész [Kertész Andor], Moholy-Nagy László, Brassaï [Halász Gyula], Martin Munkacsi [Munkácsi Márton] és Robert Capa [Friedmann Endre Ernő] munkásságát. Ezek a fotográfusok a világban bárhol garanciát jelentenek a sikerre, hiszen műveik a két világháború közti fotográfia meghatározó ikonjai. A kiállítás képeiből ezen a linken találsz egy válogatást

  • Több kategóriagyőzelmet is magyar fotósok könyvelhettek el 2021-ben. A Wildart Photographer of the Year versenyre 47 ország mintegy 700 fotósától 10500 kép érkezett be, holott ez még a verseny első éve csupán. A képek láttán bízhatunk benne, hogy a fotósok művészi érzékére inspiráló kihívás még több résztvevőt vonz, és reméljük, hogy a későbbi évek is számtalan magyar sikert hoznak majd! – írja a National Geographic

  • Ilyen volt a téli Budapest a II. világháború előtt: csaknem 100 éves fotókat mutatnak a Femina.hu szerkesztői. Budapest, amikor még volt hó. És amikor még álltak a régi dunai hidak.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása