Elhunyt Kohei Yoshiyuki (1946–2022)

2022. február 04. Mai Manó Ház

2022. január 21-én 76 éves korában elhunyt Kohei Yoshiyuki japán fotográfus, akinek legismertebb sorozata a hetvenes években készült Japánban, a Sindzsuku, Jojogi és Aojama Parkokban. Yoshiyuki éjszakai felvételei a tiltott szexuális együttléteket és a kukkolókat örökítették meg.

Kohei Yoshiyuki az 1970-es évek elején kezdte el készíteni hírhedt fotósorozatát, amikor egy nyári éjszakán a sindzsukui Csao Park füvén szó szerint egy szeretkező párba botlott. Ezután egy másik párt vett észre, akik egy fa mögött meglapulva a füvön fekvő párt figyelték. Ez felkeltette a kíváncsiságát és a következő félév során a parki kukkolókkal barátkozott, majd az infravörös technika és vaku segítségével fényképezte őket.
A sorozat képeiből egy válogatás először 1972-ben jelent meg a Shukan Shincho nevű népszerű underground japán magazinban. Abban az időben a házasság előtti szexet és a meleg kapcsolatokat nem nézte el a társadalom, így képeinek közzététele nemcsak ritka, de radikális is volt. 1979-ben a The Park című sorozat képeit a tokiói Komai Galériában állították ki álnéven. Yoshiyuki a projekt lopakodó jellegét akarta megragadni, ezért a galéria látogatói elemlámpát kaptak, hogy az életnagyságúra nagyított képeket egészen közelről a félhomályban nézzék meg. A tárlatot heves tiltakozási hullám kísérte, így a képeket évtizedekig nem állították ki.
Miután 2007-ben a Yossi Milo Galéria újra elkezdte bemutatni a The Park című sorozat képeit New Yorkban, szinte azonnal felkeltette az érdeklődést a művészeti szcénában. A fényképek a Tate Modern 2010-es Exposed: Voyeurism, Surveillance, and the Camera című kiállításán, a következő évben a Metropolitan Museum of Art Night Vision: Photography After Dark című kiállításán, később pedig a 2013-as Velencei Biennálé fő kiállításán is szerepeltek.

Kohei Yoshiyuki 2022. január 21-én 76 éves korában hunyt el. 

koheiyoshiyuki002.jpgFotó: Kohei Yoshiyuki: Untitled, 1973 From the series The Park Gelatin Silver Print 20′′ × 24′′
© Kohei Yoshiyuki, Courtesy Yossi Milo Gallery, New York


A The Park című sorozat képei és története ezen a linken található.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása