Fotósorozat a lengyel oktatásban szerzett negatív élményekről – Karolina Wojtas: Abzgram

2022. február 15. Mai Manó Ház

„A lengyel kormány egyszer fogta magát, és nekilátott az oktatási rendszer átalakításához; be akarták zárni azt a gimnáziumot, ahová gyerekként művészetórákra jártam. Elkezdték átszervezni a város iskoláit, és úgy döntöttek, hogy a gimnáziumot bölcsődévé alakítják.

Ez annyira felháborított, hogy kutatásokba kezdtem a változások kapcsán. Mivel az öcsém általános iskolás volt ekkor, a dolog közelről érintett minket. Az egész viharos gyorsasággal zajlott le, ezért sokakat értek negatív hatások. Az intézmény nem állt készen, és az összes gyerek és tanár az iskolából közel három hétig sztrájkolt, hogy ne csinálják meg a dolgot. Iskolákat zártak be, és a vizsgákat nagyon visszásan folytatták le.

Szóval nagyon fura idők jártak és járnak az oktatásban. Különösen most – a járványhelyzet alatt – a suli egy rémálom. A tanárok egy rakás házi feladatot küldenek a tanulóknak, és bizarr videóvizsgákkal próbálják elejét venni a puskázásnak. Az iskolai tévézés régen jó móka volt, de mára a képernyőink csak az iskola egy dögunalmas, pokoli és rettenetes verzióját jelentik.

Az iskolát övező témák régóta foglalkoztatnak. Utáltam a középiskolát, egyedül az volt benne jó, hogy ez idő alatt kezdtem el fényképezni. Mindent lefényképeztem: iszonyat rumlis szobákat, furcsa helyeket, a haverokat, ahogy buliznak, vagy az osztályteremben hülyéskednek. Az egész iskolai pályafutásom alatt azt éreztem, hogy nem értenek meg, de nem tudtam pontosan megfogalmazni, mi a baj. A tanárokat istenként kellett kezelni, mint akik bármit megtehetnek. A gyerek dolga annyi volt, hogy legyen udvarias, és figyelmesen hallgasson."

– mondta Abzgram című sorozata kapcsán Karolina Wojtas, aki a lengyelországi Jaroslawban született 1996-ban. Wojtas Csehországban a Kreatív Fotográfiai Intézetben tanult, majd a lengyelországi Lodźi Filmiskolában szerzett mesterfokozatot. 2019-ben elnyerte az ING Unseen Talent Award díját, 2021-ben pedig a Florentine Riem Vis Grant ösztöndíjat kapta meg.  

wojtas_karolina_abzgram1-4.JPGFotó: © Karolina Wojtas: Részlet az Abzgram című sorozatból

 

Mai bejegyzésünkbe a jelenleg Amszterdamban (FOAM) látható sorozatának képeiből válogattunk.  

wojtas_karolina_abzgram1-5.JPGFotó: © Karolina Wojtas: Részlet az Abzgram című sorozatból 

wojtas_karolina_abzgram-15a.JPGFotó: © Karolina Wojtas: Részlet az Abzgram című sorozatból 

wojtas_karolina_abzgram1-11.JPGFotó: © Karolina Wojtas: Részlet az Abzgram című sorozatból 

wojtas_karolina_abzgram1-16.JPGFotó: © Karolina Wojtas: Részlet az Abzgram című sorozatból

wojtas_karolina_abzgram1-17.JPGFotó: © Karolina Wojtas: Részlet az Abzgram című sorozatból

wojtas_karolina_abzgram1-8.JPGFotó: © Karolina Wojtas: Részlet az Abzgram című sorozatból 

Karolina Wojtas Abzgram című sorozatának képei ezen a linken tekinthetők meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása