Elhunyt Jerry N. Uelsmann, a kortárs fotográfia úttörője

2022. április 07. Mai Manó Ház

87 éves korában 2022. április 4-én elhunyt a szürrealista fotográfia és a fotómontázs úttörője, Jerry Uelsmann. A College of the Arts közleménye szerint Uelsmann hétfőn halt meg Gainesville-ben, ahol a Floridai Egyetem kutatóprofesszora volt. 

Jerry Uelsmann 1934. június 11-én született Detroitban, állami iskolába járt, amikor tizennégy éves korában elkezdett érdeklődni a fényképezés iránt. 1957-ben a Rochester Technológiai Intézetben szerezte meg diplomáját, és pár évvel később, 1960-ban már fotográfiát tanított a Gainesville-i Floridai Egyetemen, ahol 1974-ben nevezték ki kutatóprofesszornak. Uelsmann egész pályafutása során a kísérleti fotográfia művészeti ágként való elismerését szorgalmazta. 1967-ben Guggenheim-ösztöndíjat, 2015-ben pedig Lucie-díjat kapott a fotográfia területén elért eredményeiért.

„Uelsmann több mint fél évszázadon keresztül vitatta a hagyományos véleményeket arra vonatkozóan, hogy a fotográfiával mit lehet és mit kell létrehozni. Uelsmann képei az új fotóművészeti irányzatok megértésének értékes próbakövei. Az ő példája és elképzelései napjainkban is aktuálisak, mivel a fotográfusok ma már Photoshopot és más számítógépes technikákat alkalmaznak a fényképeik módosításához és manipulálásához. Gyönyörűek és szürreálisak, komikusak és provokatívak: Jerry Uelsmann fotói az amerikai fotótörténet ikonjai.”

– mondta Phillip Prodger, a Peabody Essex Museum fotográfiai kurátora. 

uelsmann1.jpegFotó: Jerry Uelsmann: Cím nélkül, 1967 © Copyright Jerry N. Uelsmann

uelsmann3.jpegFotó: Jerry Uelsmann: Cím nélkül, 1982 © Copyright Jerry N. Uelsmann

uelsmann2.jpegFotó: Jerry Uelsmann: Cím nélkül, 1964 © Copyright Jerry N. Uelsmann


A fotográfus további képeiből ezen a linken találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása