2022. május 14-től ez a kép a világ legdrágább fotója

2022. május 17. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt a Punkt online magazin februárban megjósolta, múlt szombaton trónfosztás történt a világ legdrágább fotóit felvonultató lista élén, amikor Man Ray 1924-ben készült Le Violon d’Ingres (Ingres hegedűje) ikonikus fotóját árverezte el a Christie’s.

Az eredeti példány május 14-én, szombaton került árverésre, ahol 12,4 millió dollárért, körülbelül 4,8 milliárd forintért kelt el. Ezzel a leütési árral egyébként jóval meghaladta azokat a becsléseket, melyek alapján 5 és 7 millió dollár, azaz körülbelül 1,8 és 2,6 milliárd forint közé várták az eladási árat a szervezők.

Az eddigi fotóárverési rekordot a 4.338.500 amerikai dollárért 2011-ben elkelt Andreas Gursky-kép, a Rhine II című fotó tartotta. Peter Lik amerikai fotográfus 2014-ben 6,5 millió dollárért adta el a Phantom című alkotását, de az eladást soha nem sikerült bizonyítania, és a vevő sem jelentkezett. Ez most már nem számít, hiszen ezzel a 12,4 milliós összeggel jelenleg a Le Violon d’Ingres a világ legdrágább fotója.

A Le Violon d’Ingres Rosalinda Gersten Jacobs és Melvin Jacobs gyűjteményének legjelentősebb tétele volt. A kép hatvan évvel ezelőtt, 1962-ben került a tulajdonukba. A Christie's szerint Jacobék közvetlenül Man Raytől vásárolták meg a nagyítást, amit Darius Himes, a Christie's nemzetközi fotográfiai vezetője „a 20. század egyik legikonikusabb alkotásának” nevezett. 

punkt-ez-lehet-a-tortenelem-legdragabban-eladott-fotoja-01.jpegFotó: Man Ray: Le Violon d'Ingres (Ingres's Violin), 1924 © Christie's

 

Man Ray nagy tisztelője volt Jean-Auguste-Dominique Ingres festményeinek, ezért Ingres aktjaiból ihletett fotósorozatot készített a modelljéről. Man Ray a vonós hangszer f-lyukait festette a fotónagyításra, majd újrafényképezte a nagyítást, és így megváltoztatta az eredetileg klasszikus aktot. Hozzátette a Le Violon d'Ingres címet is, ami egy francia idióma, ami „hobbit" is jelent. Kiki testének hangszerré alakítása – néhány ecsetvonás nyers hozzáadásával – humorossá teszi ezt a képet, de a kar nélküli formája is elgondolkodtató. Úgy tűnik, a cím azt sugallja, hogy míg a hegedülés Ingres hobbija, addig a Kikivel való játék Man Ray szórakozása volt. A kép feszültséget tart fenn a tárgyiasítás és a női forma megbecsülése között. – olvashatjuk a Getty Museum adatbázisában. A Le Violon d'Ingres először a Littérature 1924 júniusi különszámában jelent meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása