Új világrekord született a fényképezőgépek piacán

2022. június 13. Mai Manó Ház

Csúcsokat dönt a műtárgypiac a fotó területén; a múlt hónapban a világ legdrágább fotóinak listáján avattunk új trónbitorlót, most, alig egy hónappal később, pedig a fototechnikai piac legdrágább fényképezőgépéről számolhatott be a Punkt, online fotográfiai magazin

Az aukcióra kerülő fényképezőgép nem csak ritkasága miatt volt kivételes, hiszen a gép Oskar Barnack, a 35 mm-es fényképezés feltalálójának egyik saját tulajdonú fényképezőgépe is volt. Ez volt a Leica prototípusa, és így önmagában a 35 mm-es kamera prototípusa is. Barnack családi életének számos motívumát örökítette meg a 0-ás sorozat 105-ös darabjával. A folyamat során szerzett tapasztalatait felhasználta a fényképezőgép és az azt követő modellek továbbfejlesztésében. Barnack neve a 105-ös számú gép keresőjének tetejére is rá van gravírozva.

Úgy tűnik a 0-ás sorozat különleges vonzerőt jelentett a történeti jelentőségű műszaki tárgyak gyűjtői számára, hiszen a június 11-én megrendezett 40. aukció világrekord eredménnyel zárult. A történelmi jelentőségű fényképezőgépért – a vásárlói jutalékkal együtt – összesen 14,4 millió eurót, azaz 5,7 milliárd forintot fizetett a tulajdonos. A kamera történeti jelentősége jóval meghaladja azt a 14,4 millió eurós összeget, amelyért ezt a fényképezőgépet végül eladták. Mindazonáltal a világrekord összeg bizonyítja az elmúlt évek folyamatos trendjét: az árak emelkednek, és a történelmi fényképezőgépek iránti érdeklődés minden eddiginél nagyobb.

105_front.jpgFotó: Leica 0-series No.105 'Oscar Barnack'

 

2022. május 14-én, szombaton 12,4 millió dollárért, körülbelül 4,8 milliárd forintért kelt el a világ legdrágább fotója, mely Andreas Gursky képét váltotta az első helyen. Erről a képről ezen a linken lehet bővebb információt találni.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása