Egy betiltott fotóalbum képei – August Sander: Persecuted/Persecutors. People of the 20th Century

2022. július 03. Mai Manó Ház

August Sander Herdorfban született egy német bányász fiaként, majd 1910-ben Kölnbe költözött, és portréstúdiót nyitott. Az 1920-as években számos művésszel, zenésszel, íróval és építésszel barátkozott; munkásságára különösen nagy hatást tett a kölni progresszív mozgalom. Sander pénzkereső fotográfusi tevékenysége mellett különböző társadalmi csoportok és szakmák képviselőiről készített portrésorozatot „A huszadik század emberei” címmel. 1929-ben adta ki első portrégyűjteményét, a húszas évek német társadalma látleletének tekinthető, hatvan képből álló Antlitz der Zeitot (Korunk arca), melyet a nácik később betiltottak.

1934-ben Erich fiát ellenállás szervezése vádjával letartóztatták, aki végül 1944-ben egy koncentrációs táborban halt meg. Ugyanebben az évben az Antlitz der Zeit példányait elkobozták és megsemmisítették. A zaklatott Sandernek ürügyként fia politikai tevékenységét rótták fel, de az igazi ok ellene az volt, hogy valóban képes volt képekkel leírni a valóságot a németekről. Nem dicsőítette az uralkodó fajt, és nem támogatta a nevetséges terveiket. Egyszerűen bemutatta a német embert – beleértve a nácikat is – olyannak, amilyenek. 

A Steidl gondozásában 2018-ban megjelent August Sander: Persecuted/Persecutors. People of the 20th Century című albumban bemutatott fényképek ekkor jelentek meg először egy helyen, s a kötetben a fotók mellett kontaktmásolatokba, levelekbe és a portréalanyok életébe is betekintést nyerhetünk.   

124_persecuted.jpgFotó: August Sander: Takarítónő, 1928
© Die Photographische Sammlung/SK Stiftung Kultur – August Sander Archiv, Köln; VG Bild- Kunst, Bonn; ADAGP, Paris, 2018. Courtesy of Galerie Julian Sander, Cologne and Hauser & Wirth, New York

151_persecuted.jpgFotó: August Sander: VI/44a/7 Prisonnier politique Portfolio
Tirage gélatino-argentique, produit par Gerhard Sander, 1990
© Die Photographische Sammlung/SK Stiftung Kultur – August Sander Archiv, Köln; VG Bild- Kunst, Bonn; ADAGP, Paris, 2018. Courtesy of Galerie Julian Sander, Cologne and Hauser & Wirth, New York

 

A betiltott album további képeiből ezen a linken találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása