Elhunyt a sztárok fotográfusa, Douglas Kirkland (1934–2022)

2022. október 03. Mai Manó Ház

2022. október 3-án elhunyt Douglas Kirkland – számolt be a szomorú hírről a Punkt.hu online fotográfiai magazin. Kirkland a sztárportréival írta be magát az egyetemes fotótürténet nagykönyvébe. A fotográfus életművét kezelő Douglas Kirkland Archive az elmúlt fél évszázad hollywoodi hírességeinek és popkultúrájának egyedülálló kincsestára. 

Az 1934. augusztus 16-án Torontóban született Kirkland a riportfotó aranykorában kezdett el dolgozni a Look magazinnál, majd az 1960-as és ’70-es években a Life-nál. Emellett fotózott a The Sunday Times Magazine, a The New York Times Magazine, vagy a Town & Country Magazine lapoknak is.  Douglas Kirkland a ’60-as évektől kezdve több mint kétezer megbízásnak tett eleget, Marilyn Monroe-tól Angelina Jolie-ig hatszáznál is több hírességről készített fényképet. Olyan filmek forgatásán működött közre, mint A muzsika hangja (1964), a 2001: Űrodüsszeia (1968), a Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969), a Távol Afrikától (1985), a Titanic (1997), a Moulin Rouge (2000), az Ausztrália (2007), vagy A nagy Gatsby (2011). 2012 februárjában az Academy of Motion Picture Arts and Sciences bízta meg, hogy készítse el az Oscar-díjra jelölt legjobb színésznek és színésznőnek, továbbá a legjobb férfi és női mellékszereplőnek a portréit. A sokszorosan díjazott Kirkland képei számtalan kiállításon voltak már láthatóak világszerte, munkáit olyan nagy intézmények állandó gyűjteményeiben őrzik, mint a londoni és a canberrai National Portrait Gallery, a Smithsonian Museum, a George Eastman House, a Brisbane-ben található Gallery of Modern Art, vagy az amerikai filmakadémia, az Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

A Look magazin 1961-ben megbízást adott Douglas Kirklandnek, hogy készítsen képeket Marilyn Monroe-ról egy címlapsztorihoz a lap fennállásának 25. évfordulójára. Így a mindössze 26 éves Kirkland eltölthetett egy érzéki, bensőséges és felszabadult estét korának leggyönyörűbb nőjével. A találkozás 55 darab bámulatos fotót eredményezett, ezekből lett az Egy este Marilynnel.

_douglas_kirkland_marilyn_monroe_21.jpgFotó: Douglas Kirkland: Marilyn Monroe, 1961. november © PhotoOp

Kirkland 1962-ben, Chanel divatbemutatóinak előkészületei alatt Ritz-beli lakosztályán és egy hétvégi versailles-i kiruccanás alkalmával összesen 21 napot töltött el az ikonikus alkotóval és készített róla egy hatvan képből álló sorozatot. A fotográfus meg akarta örökíteni minden idők leghíresebb divattervezőjének mindennapi életét, és sikerült olyan képeket készítenie, amelyek a Mademoiselle egy új arcát mutatták meg.

_douglas_kirkland.jpgFotó: Coco Chanel a nappalija kanapéján Párizs, 1962 © Douglas Kirkland/Photo Op 

 

A Mai Manó Ház az alkotó két nagyszabású sorozatát mutatta be tavaly: Kirkland 1962-ben 21 napon át volt Coco Chanel mellett, ekkor készítette róla a hatvan képből álló sorozatot. Egy évvel korábban, 1961-ben a kor szexszimbólumával, Marilyn Monroe-val töltött el egy varázslatos estét, amit 55 képen örökített meg.  

Nyugodjék békében!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása