Válogatás az egyik legviccesebb francia fotográfus képeiből

2022. december 30. Mai Manó Ház

A franciák egyik híres fotográfusáról, Robert Doisneauról írtuk korábban, hogy képei humorral, vidámsággal, abszurd jelenetekkel késztetik mosolyra a nézőt. Doisneau állandóan azt kutatta, hol lát valami össze nem illőt, nevetségeset, ironikusat, és olyan szatirikus vonást, ami mások életében is megtalálható. Talán kevesen tudják, hogy van egy másik, itthon talán kevésbé ismert francia fotográfus, akinek szintén jó szeme volt a humoros pillanatok megörökítéséhez. Az 1950-es és '60-as években az utcai fényképezés művészeti ágként kezdett elterjedni, és René Maltête francia fotográfus őszinte és humoros jeleneteivel adott az irányzatnak egy jókora lendületet.

René Maltête 1930. május 8-án született Lamballe-ban (Côtes-d'Armor, Franciaország). 16 évesen kezdett el fényképezni; első kamerája egy Pontiac 6×9 volt. 1951-ben Párizsba ment, ahol eleinte rendezőasszisztensként alkalmazták, majd három évvel később vett egy Semflex 6×6 fényképezőgépet abban a reményben, hogy komoly fotográfus karriert érhet el. A nagy áttörést azonban egy olyan fotósorozata hozta meg, amely kevésbé volt komoly. Maltête az utcai élet megörökítéséről vált ismertté, amelyek tele voltak ironikus humorral, megmutatva, hogy az élet legviccesebb dolgai gyakran csak a jó időzítés kérdései.

René Maltête 2000. november 8-án halt meg, képeiből 2021 novemberében jelent meg az életművét bemutató 372 oldalas monográfia. Az album képeit fia engedélyével mutathatjuk be. 

rm1.jpegFotó: © René Maltête 

rm2.jpegFotó: © René Maltête 

rm3.jpegFotó: © René Maltête 

rm5.jpegFotó: © René Maltête 

rm4.jpegFotó: © René Maltête


A fotográfus további humoros képei ezen a linken tekinthetők meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása