Muay Thai Kids – a thaiföldi gyermekbirkózók sorsáról szóló sorozat nyerte el az UPA 2022 díjat

2023. február 01. Mai Manó Ház

Az olasz trieszti székhelyű dotART kulturális egyesület 13. alkalommal rendezte meg az URBAN Photo Awards versenyt és osztotta ki a legjobbaknak járó díjait. A különdíjakhoz felkért zsűritagokkal együtt összesen 27 tagot számláló idei zsűri az olasz Massimiliano Faralli, a belga Alain Schroeder, a thai Sakulchai Sikitikul és az amerikai Jonathan Jasberg számára ítélte oda az elismerést.

A Projects and Portfolios szekció nyertese a Muay Thai Kids című projekt, azé az Alain Schroeder belga fotográfusé, aki már korábban is számos díjat nyert az URBAN Photo Awards pályázatain. Schroeder projektje most a thaiföldi gyerekbirkózók helyzetét meséli el, akiket családjuk kénytelen heves Muay Thai meccseken vívatni, hogy a fogadásból bejövő sikereknek köszönhetően pénzt keressenek.

Az 1955-ben született Alain Schroeder belga riporter több, mint négy évtizede dolgozik fotográfusként. Először sportfotográfusként a nyolcvanas években, majd később könyvmegbízásokat és képriportokat készített. 2013-ban gyökerestül felforgatta az életét, elcserélte a Reportersben vásárolt részvényeit, hogy fényképezőgépével csak a riporterkedésnek élhessen. Schroeder most a világot járja, és a társadalmi kérdésekre, az emberi sorsokra és a környezetünkre összpontosító történeteket készít. 

alain_schroeder_muay_thai_kids_p_10.jpgFotó: © Alain Schroeder: részlet a Muay Thai Kids című sorozatból
URBAN Photo Awards 2022

A szegénység sok thaiföldi lakost arra kényszerít, hogy Bangkokban keressenek munkát, de a városi élet kísértéseitől tartva a gyerekeiket gyakran a nagyszülők gondjaira bízzák inkább a rosszhírű városban, hogy távol tartsák őket a bajtól, és hogy pénzt keressenek a család eltartására, a gyerekeket már ötéves koruktól kezdve beíratják a Muay Thai (a thai box hagyományos harcművészete, amely az ország nemzeti sportja egyben) edzésekre, és hétéves korukban már versenyezhetnek is.

Kevesen lesznek bajnokok, de a szegény, korlátozott lehetőségekkel rendelkező gyerekek számára a Muay Thai egy módja annak, hogy megfeleljenek annak a kulturális elvárásnak, hogy segítsenek a családjukon és esélyt kapjanak egy jobb életre.

alain_schroeder_muay_thai_kids_p_03.jpgFotó: © Alain Schroeder: részlet a Muay Thai Kids című sorozatból
URBAN Photo Awards 2022

alain_schroeder_muay_thai_kids_p_01.jpgFotó: © Alain Schroeder: részlet a Muay Thai Kids című sorozatból
URBAN Photo Awards 2022

alain_schroeder_muay_thai_kids_p_08.jpgFotó: © Alain Schroeder: részlet a Muay Thai Kids című sorozatból
URBAN Photo Awards 2022 

alain_schroeder_muay_thai_kids_p_12.jpgFotó: © Alain Schroeder: részlet a Muay Thai Kids című sorozatból
URBAN Photo Awards 2022 


Schroeder dínyertes projektjének további képei ezen a linken érhetők el.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása