10 európai fotókiállítás, amit mi is szívesen megnéznénk

2023. augusztus 02. Mai Manó Ház

A nyár az utazás időszaka, így mai posztunkban olyan európai kiállításokat mutatunk, melyeket az augusztusban nyaralók figyelmébe ajánlunk. Cikkünkben Amszterdam, Arles, Barcelona, Berlin, Hamburg, Madrid, Párizs, Stuttgart és Stockholm legmenőbb fotókiállításaiból szemléztünk.

A fotókra kattintva a kiállításokról bővebben is olvashattok, és a tárlaton szereplő képekből találtok újabb válogatást. 

Ara Güler: A Play of Light and Shadow
Foam, Amszterdam
2023. június 23. – november 8.

Ara Güler (1928–2018) a török fotográfia egyik legfontosabb alakja volt. Munkásságában megfért egymás mellett a riporter és a művész is, így életműve rendkívül gazdag, képei számos témát ölelnek fel. Ezek közül az egyik legfontosabb az Isztambul szeme című sorozata, amelynek képei a város utcáiról, kikötőiről és lakóiról készültek. Ara Güler számos híres művészt és politikai személyiséget is megörökített pályafutása során, de hétköznapi embereket is szívesen fényképezett.A mostani kiállítás Ara Güler Isztambulban és Törökországban készített fekete-fehér fényképeit tárja a nagyközönség elé. A tárlat lehetőséget nyújt a művész életművének ikonikussá vált, és ismeretlen képeinek felfedezésére is. A látogató négy szekción – Az ikonikus, A történelmi, A nagykövet, és A személyes címet viselő nagyobb fejezeteken – keresztül ismerheti meg közelebbről Güler fotográfiai pályáját a riporterként végzett munkáitól kezdve a kísérleti fényképeiig. 

gu_ler.jpegFotó: Tophane, Istanbul, 1958 © Ara Güler / Ara Güler Museum

 

Ralph Gibson: Secret of Light
Deichtorhallen, Hamburg
2023. április 21. – augusztus 20. 

Az 1939-ben született Gibson 17 évesen állt katonának az Egyesült Államok Haditengerészetének színeiben, ahol a következő négy évben a légierő fotográfiai kiképzésén vett részt. 1960-as leszerelését követően a San Francisco Art Institute Ansel Adams alapította fotóművészeti tanszékén fejezte be tanulmányait. 1961 és ’62 között Dorothea Lange (1895─1965), ’67 és ’68 között Robert Frank (1924─2019) asszisztenseként továbbra is a legjobbak mellett fejleszthette tudását. Gibson fotóin az erotikai és a fény játszanak főszerepet – hol felváltva, hol karöltve. Céljuk a részletekben rejlő szépség megörökítése. A Deichtorhallenben 2023. április 21. és augusztus 20. között megtekinthető tárlat Ralph Gibson: Secret of Light címmel 300 analóg és digitális fénykép segítségével mutatja be az alkotó több mint hat évtizednyi munkásságát. 

gibson.jpegFotó: Ralph Gibson: from the series Days at Sea, 1974 © Ralph Gibson

 

Cindy Sherman: Anti-Fashion
Staatsgalerie Stuttgart
2023. április 21. – szeptember 10.

Szeptember közepéig látogatható a stuttgarti Staatsgalerie-ben Cindy Sherman Anti-Fashion című kiállítása, amely a fotóművész a haute couture-hoz, divatiparhoz fűződő összetett viszonyát boncolja. A Vogue, és a Harper's Bazaar divatmagazinoktól kapott megbízásait saját alkotói tevékenységében is felhasználja, hogy az öltözködés és az álcázás közötti finom határvonalat tükrözze (Clowns, valamint Balenciaga sorozat), vagy éppen az örök fiatalságra szomjazó társadalom tragikomikus törekvéseit mutassa be. Az Anti Fashion ezen alkalmazott fotográfiákat, megrendeléseket is bemutatja a művész magángyűjteményéből kölcsönzött képeslapok, kiadványok, magazinok reklámanyagok formájában. A kiállítást átfogó kísérőprogram egészíti ki az SWR2 online rádióval együttműködve, melyben a divat és a fotográfia, a nemek, a sztereotípiák és az új ikonok aktuális kérdéseit vitatják meg a művészeti élet és divatszakma vendégeivel. 

sherman.jpegFotó: Cindy Sherman: Untitled #462, 2007/2008
Private Collection Europe
© Cindy Sherman

Frank Horvat: Paris, the World, Fashion
Jeu de Paume, Párizs
2023. június 16. – szeptember 17.

A francia Jeu de Paume művészeti központ az olasz származású fotográfusnak, Frank Horvatnak szentelt kiállítást. A 2023. június 16-án nyíló Párizs – Világ – Divat című kiállítás az alkotó halála óta rendezett legnagyobb tárlatnak ígérkezik, amelyen 170 nagyítást és 70 archív dokumentumot mutatnak be. A mostani gyűjtemény elsősorban Horvat 1950 és 1965 között készült munkáira fókuszál, amikor újságíróként és divatfotográfusként is dolgozott. Frank Horvat művészi karrierje Milánóból indult, ahol először reklámok készítésében vállalt szerepet, és később innen fordult érdeklődése a fényképezés irányába. Az első fényképei az 1950-es évek elején jelentek meg különböző olasz és svájci lapokban. Fényképeit hamarosan olyan neves lapok publikálták, mint a Paris-Match, a Picture Post vagy a Life magazin. Az ebben az időszakban készült felvételek kiemelt szerepet kapnak a Jeu de Paume művészeti központban most megrendezett kiállításon is. 

horvat.jpegFotó: Frank Horvat: Givenchy hat, Paris, for Jardin des Modes, 1958, Modern inkjet print
© Studio Frank Horvat, Boulogne-Billancourt

Daido Moriyama. Retrospektive
C/O Berlin
2023. május 13. – szeptember 7.

Daido Moriyama (szül. 1938, Oszaka) japán utcai fotográfus, hatvanéves pályafutása során döntően megváltoztatta a fotográfia iránti szemléletünket. Kameráját arra használta, hogy dokumentálja közvetlen környezetét és vizuálisan bemutassa a háború utáni japán társadalmat. Fekete-fehér képeire jellemző a város utcáin való bolyongás naplószerű megörökítése. „A városban minden van: komédia, tragédia, dicshimnusz, erotika” – mondja Moriyama. „Ez az ideális helyszín, az a hely, ahol az emberek vágyai összefonódnak. Természetes elemem maradt és marad is.” Összetéveszthetetlen vizuális nyelvezetét éppúgy dicsérik, mint számtalan publikációját, amelyek munkásságának középpontjában állnak. A C/O Berlin retrospektív kiállítása az első, ahol Moriyama több ritka fotóalbuma és magazinja is látható, mintegy 250 műve és nagyméretű installációja mellett. A kiállítás összességében napjaink egyik leginnovatívabb és legjelentősebb művészét és utcai fotográfusát mutatja be. 

daido.jpgFotó: Tokyo, 1966. From Japan, A Photo Theater © Daido Moriyama Photo Foundation


OpenWalls Arles Vol.4
Galerie Huit Arles
2023. július 5. – szeptember 23.

A British Journal of Photography és a Galerie Huit Arles együttműködésében létrejött OpenWalls Arles egy nemzetközi fotográfiai díj, amelynek célja, hogy a feltörekvő és a már befutott fotográfusok legfrissebb és legjobb munkáit bemutassa. Az így létrejövő kiállítás helyszínét a délkelet-franciaországi Arles városa adja, amely az ország egyik legfontosabb történelmi és kulturális központja. A díj mostani, negyedik kiadásában 50 egyedi képet és két sorozatot díjaztak. Ezek a munkák az igazság témájára reflektálnak. Olyan egyedi értelmezések jelennek meg, amelyek a jog, az esélyegyenlőség, vagy a természet törvényeit járják körül. A rendezők azért ezt a tematikát választották, mert az elmúlt két évben rengeteget változott a világunk, és ezáltal az egyéni valóságunk is. A fényképezés viszont alkalmas arra, hogy egyedülálló módon örökítse meg a múlékony világot, miközben értékes dokumentumokat őriz meg erről az átmeneti időszakról. 

seunggu.jpegFotó: KIM Seunggu: Uszoda, Szöul, Dél-Korea, 2016

 

Johan van der Keuken: Le rythme des images 
Jeu de Paume, Párizs
2023. június 16. – szeptember 17.

Több mint száz – holland és francia gyűjteményekből származó – vintázs nagyítást tartalmaz a The Rhythm of Image című kiállítás, szoros párbeszédbe lépve Johan van der Keuken rövidfilmjeivel, felölelve az 1955 és 2000 között keletkezett életművet. A tárlat részeként a filmesztétaként és teoretikusként is jegyzett alkotó tíz kísérleti filmje is megtekinthető abból a több mint ötvenből, amit élete során készített. Továbbá számtalan fotókönyvének első vagy egyetlen példányát is kiállítják, erről az oldalról is bemutatva a mozgókép és az állókép közötti termékeny kölcsönhatásokat. 

keuken.jpgFotó: Johan van der Keuken: Yvonne and Georgette, Achter glas [Behind the glass], 1956, Maison Européenne de la Photographie Collection, Paris © Noshka van der Lely

 

Louis Stettner
Fundación MAPFRE – Madrid
2023. június 1. – augusztus 27.

Louis Stettner 1922. november 7-én született Brooklynban. A fényképezéssel már gyerekkorában megismerkedett; apjától kapott fényképezőgéppel gyakran készített utcaképeket a környékükről. Visszaemlékezéseiben olvasható, hogy egy manhattani kirándulás volt a fordulópont, amikor szüleivel a Metropolitan Museum of Art egy fotókiállítását látogatták meg. Ekkor döntötte el, hogy fotográfus szeretne lenni. A PHotoESPAÑA keretében a madridi Fundación MAPFRE tereiben megrendezett kiállítás az eddigi legnagyobb retrospektív tárlat Louis Stettner (1922–2016) amerikai fotográfusról, akinek a munkássága eddig nem kapta meg azt az elismerést, amit megérdemelne. A kronológia szerint rendezett tárlat több mint százkilencven – Stettner egész pályafutását felölelő – fotográfiát mutat be. Helyet kaptak korábban publikálatlan képek és néhány eddig ismeretlen színes munka is. 

stettner.jpgFotó: Louis Stettner: Concentric Circles, Construction Site, 1952 Cortesía Archivo Louis Stettner, París
© Louis Stettner Estate

Tina Modotti
KBr Photography Center, Barcelona
2023. június 8. – szeptember 3.

A PHotoESPAÑA idén Tina Modottinak is szentelt egy kiállítást, amely a hetvenes években ismertté vált alkotó munkásságáról emlékezik meg. A kiállítás amellett, hogy Modotti Spanyolországhoz fűződő kapcsolatát mutatja be, első ízben rekonstruálja a személyét is. A tárlat szervezői nagy figyelmet fordítottak arra, hogy Modotti művészeti tevékenysége mellett bemutassák közéleti tevékenységét, amely korának megkerülhetetlen alakjává tette. A PHotoESPAÑA rendezvény részeként megvalósult tárlat június 8. és szeptember 3. között látogatható a KBr Photography Center-ben, Barcelonában. A tárlat koncepciója, hogy kronológiai sorba rendezi Modotti alkotásait, hogy ezzel életrajzi elemeket, és művészi munkákat is felmutathasson. A tárlaton kortársak munkái is teret kapnak, megjelennek például a Modotti szerelmének, Edward Weston fotográfiái is. A kiállítás ezzel új megvilágításba kívánja helyezni az alkotót, hiszen nemcsak legfontosabb munkáit mutatja meg, hanem a személyes életébe is betekintést enged. A kiállítás szervezői szerint ezzel a személyességgel lehet a legjobban rátapintani arra, hogy Modotti milyen ember lehetett, ami pedig a képei megértésében is releváns lehet. 

modotti.jpegFotó: Tina Modotti: Campesina zapoteca con cántaro al hombro, 1928
Platinotipo. Impresión de época o vintage.
Colección y Archivo de Fundación Televisa


FRIDA KAHLO – HER PHOTOS

Kulturhuset Stadsteatern / Galleri 3, Stockholm
2023. május 4. – október 1.

A Frida Kahlo – Her Photos című kiállítás a stockholmi Kulturhuset Stadsteaternben látható, ahol 241 fotó mutatja be a híres mexikói művész életének különböző korszakait. A gyűjtemény nagy része évtizedekig rejtve maradt a nyilvánosság előtt. A tárlat 2009 óta járja a világot, és húsz városban közel egymillió látogatót vonzott. „A Frida Kahlo – Az ő fotói című kiállítás révén megismerhetjük Frida Kahlo közvetlen környezetét: családját, barátait, szeretteit, és szeretett Casa Azulját, amely egyszerre volt a gyógyulás és az alkotás helyszíne. Ezek a képek – amelyeket Frida egész életében nagy becsben tartott – lehetővé teszik számunkra, hogy egy kicsit jobban megértsük életét és alkotói folyamatát, és így talán még jobban értékelhetjük művészetét.” – mondta Perla Labarthe Álvarez, a Frida Kahlo Múzeum igazgatója. 

kahlo.jpegFotó: Guillermo Kahlo: Frida Kahlo, 1926 © Diego Rivera & Frida Kahlo Archívum

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása