A Városliget 50 éve Benkő Imre képein

2023. szeptember 16. Mai Manó Ház

Az idén 80 éves Benkő Imre a Városligetben fényképezett 50 alkotásával mutatja be Budapest 150 évének egy apró szeletét a Mai Manó Házban. Az 1969-ben elkezdett fotósorozat szinte minden évben bővült egy-egy alkotással. A tárlat egyik kiemelt érdekessége, hogy az alkotótól eddig kiállításon még nem láthattunk színes felvételeket. Ezek a felvételek a magyar kortárs fotótörténet ritka darabjai, és ebben az évben kapcsolódnak a 150 éves Budapest történetéhez is. 

Benkő Imre húszéves korában kezdett ismerkedni a fényképezéssel, elvégezte a MÚOSZ újságíró iskola fotóriporter szakát. 1975 és 1978-ban aranyérmet nyer a World Press Photo pályázaton. 1992-ben az ózdi kohászat leépülését megörökítő sorozatával elnyerte a W. Eugene Smith (New York) ösztöndíját. 1968–1986-ig Magyar Távirati Iroda: az MTI-Fotó munkatársa, majd a Képes 7 és az Európa Magazin fotográfus-főmunkatársa. 1991 és 2008 között fotóit külföldön a párizsi Wostok Press fotóügynökség képviselte. 1988 óta különböző ösztöndíjakkal (Kassák Lajos Művészeti Ösztöndíj, Budapest Fotográfiai Ösztöndíj, André Kertész és Hungart-ösztöndíj) alkotott, utazott a világ számos országába, ahol érdeklődése az emberekre, a társadalmi és szociális struktúrákra irányult. Egyéni kiállításainak száma meghaladja a hetvenet, alkotásaival több száz csoportos bemutatón szerepelt a világ különböző tájain. Számos jelentős közgyűjtemény, galéria és magángyűjtő őrzi a műveit.  

„Fotográfusként a való világ vizuális értelmezése, az ember és környezetének sajátos dokumentatív ábrázolása érdekel. Az emberi létezés stációit kutatom, a valóságon átszűrt élményeimet képekbe, fotóesszékbe fogalmazom, szubjektív korlenyomatokat készítek.”  

Az alábbi videóban Benkő Imre mesél a Városligetben készült sorozatáról: 

 

 

_benko_imre_felvonula_s_te_r_budapesti_bu_csu_2001.jpgFotó: © Benkő Imre: Felvonulás tér. Budapesti Búcsú, 2001 

_benko_imre_kisfo_ldalatti_budapest_1995.jpgFotó: © Benkő Imre: Kisföldalatti. Budapest, 1995 

_benko_imre_pa_pa_la_togata_s_ho_so_k_tere_budapest_1991.jpgFotó: © Benkő Imre: Pápa látogatás. Hősök tere. Budapest, 1991 _benko_imre_maja_lis_va_rosliget_budapest_2009.jpgFotó: © Benkő Imre: Majális. Városliget. Budapest, 2009 

_benko_imre_maja_lis_va_rosliget_budapest_2013.jpgFotó: © Benkő Imre: Majális. Városliget. Budapest, 2013 

benko111.jpgFotó: © Benkő Imre: Vidám Park, Budapest, 1987


A Mai Manó Házban október 1-ig látogatható kiállítás további képeiből ezen a linken található egy másik válogatás.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása