Ma van az állatok világnapja – Zana Briski: Animalograms

2023. október 04. Mai Manó Ház

A világ legelső természetes környezetben, villanófényben, éjjel készített állatfotója egy nőstény fehérfarkú szarvast (virginiai szarvast) és borjait ábrázolja. A képet George Shiras III. készítette 1906 körül a Michiganben található Whitefish tó környékén. (Ma már Peter White Lake a tó neve, melyet Shiras fiáról neveztek el). Vakuként egy vezetékkel ellátott távirányítós lámpát használt - ebben szintén úttörő volt - amit az állatok aktiváltak, amikor lábukkal a kifeszített drótokhoz értek. A vaku villanása után az állatok ijedtükben - szinte minden alkalommal - azonnal szétszéledtek. A fotót 1906 júliusában publikálta először az amerikai National Geographic magazin.

Közel 110 évvel később az Oscar-díjas rendező, Zana Briski is a természetben készíti képeit, azonban egy archaikus technikát, a fotogram eljárást alkalamazza műveinek létrehozásához. Briski az utóbbi nyolc évben teljesen felhagyott a fényképezőgép használatával. Borneó dzsungeljeitől New York állam erdeiig vadon élő állatokkal dolgozik együtt az egyedi fotogramokon, a fényképezőgép nélkül készült, életnagyságú papírképeken. Mindez rendkívül nehéz, és a fotográfiai eljárás történetében más még nem tette meg. A művész így írt a Punkt online fotográfiai magazinnak a sorozatáról:

Holdtalan éjszakákon dolgozom türelmesen, zselatinos ezüsttel fényérzékennyé tett fotópapírból terítek ki nagy íveket. (...) Amikor amerikai fekete medvéket fényképezek, ezek a lapok majd két és fél méter (nyolc láb) hosszúak. Miután a papír a helyére került, leülök a sötétben, és várom, hogy arra járjon egy állat. Lehet, hogy egész éjszaka várnom kell. Néha több egymást követő éjszakán is várakozhatok. (...) Ha az állat úgy dönt, hogy elhalad a fotópapír előtt, gyorsan exponálok egy kis kézi vakuval. Olyan rövid a villanás, hogy az állat nem is reagál a fényre. Miután eltűnik az erdőben, begyűjtöm a papírt, és fényzáró dobozban tárolom, amíg hagyományos sötétkamrában, vegyszerekkel elő nem hívom a képet. 

bearogram_3.jpgFotó: © Zana Briski: Részlet az Animalograms című sorozatból

salamander.JPGFotó: © Zana Briski: Részlet az Animalograms című sorozatból

skunkogram_1.JPGFotó: © Zana Briski: Részlet az Animalograms című sorozatból

coatiogram_2.jpgFotó: © Zana Briski: Részlet az Animalograms című sorozatból 

bearogram_32.jpgFotó: © Zana Briski: Részlet az Animalograms című sorozatból

 

A fotográfus további állatképei ezen a linken tekinthetők meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása