Múltmentés felsőfokon – Válogatás Terri Cappucci archívumából

2023. november 01. Mai Manó Ház

Több mint három és fél évvel ezelőtt történt, hogy Terri Cappucci, a Massachusettsben élő dokumentarista fotográfus és fénykép-restaurátor mintegy 4000 üveglemez-negatívhoz jutott. Először nem volt biztos benne, hogy megtartja a sokszor sérült, rossz állapotban lévő negatívokat, de tett egy kísérletet. Próbaképpen néhányat letisztított, majd közelebbről is megvizsgált. Ekkor derült ki számára, hogy a legtöbb felvétel Massachusetts ugyanazon a területén készült, ahonnan ő is származik. Cappucci ekkor döntötte el, hogy helyreállítja ezeket a képeket, és bár volt tapasztalata az ilyen típusú nyersanyagokkal, segítségre volt szüksége. Előbb egy bostoni intézet restaurátori tanfolyamát végezte el, hogy alaposabb munkát végezhessen, majd több, dokumentum megőrzéssel foglalkozó szakértőt is felkeresett.  

terri_cappucci_photo.jpegFotó: Terri Cappucci

Tudtam, hogy ezekkel a negatívokkal nagyon óvatosan kell bánni, mert korábban a saját üveglemez-negatívjaim kidolgozásakor már szereztem ilyen tapasztalatot. 

– mondta Cappucci, aki a letisztított és beszkennelt képanyagot a Massachusetts-i Egyetem Amhersti Könyvtárának ajánlotta fel, ahol katalógusba vették, és online is hozzáférhetővé tették azokat. 

photo-24_orig.jpgFotó: c. 1850-1920 © TS Cappucci Archives

photo-13_orig.jpgFotó: c. 1850-1920 © TS Cappucci Archives

photo-26_orig.jpgFotó: c. 1850-1920 © TS Cappucci Archives

photo-17_orig.jpgFotó: c. 1850-1920 © TS Cappucci Archives

tc1.jpegFotó: c. 1850-1920 © TS Cappucci Archives

 

Terri Cappucci gyűjteményének további képei ezen a linken tekinthetők meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása