"Ha sikerül egy nap egy jó fotót készítenem, azt már sikernek tekintem." – interjú Bryan Adams fotográfussal

2024. január 11. Mai Manó Ház

Bryan Adams világhírű slágereit szinte mindannyian fel tudjuk idézni, de talán kevesen tudják, hogy az elismert zenész hobbija a divat- és portréfényképezés.Portréfotográfusi munkájának elismeréseként a Royal Photographic Society tagjai közé választotta. Az 1960-as években kezdett el érdeklődni a fotográfia iránt, amikor a körülötte lévő dolgokat kezdte el rögzíteni, a koncertektől a kádban fekvő barátnőjén át a parkoló faláig. Az emlékeit szerette volna ilyen módon megőrizni. Az 1990-es évek végén Adams saját albumának borítójához kezdett el önarcképeket készíteni. Nem sokkal később már barátokat, más zenészeket, színészeket és modelleket is fényképezett. A szórakoztatóiparban, a divat világában és a művészeti szcénában dolgozó barátait és pályatársait ábrázoló bensőséges képekkel csiszolta tudását: a modellek közt mások mellett ott volt Mick Jagger, Rod Stewart, Celine Dion, Amy Winehouse, Lenny Kravitz, Lana Del Rey és Annie Lennox is. Legfontosabb fotósorozatai közül kettő – a Wounded és az Exposed – a 33. Fotóhónap keretében a pozsonyi Műcsarnokban volt látható. Az ekkor készült interjúból szemezgettünk. 

portrait42310-v5.jpgFotó: © Bryan Adams

Az interjúban Adams elmondta, hogy a zene és a fotó számára mindig is összefonódott. Egyetlen művészre sem tud anélkül gondolni, hogy ne jelenjen meg egy kép a fejében. Richard Avedon képei a kedvencei, de Herb Ritts is nagyon inspiráló volt.

Jó lenne, ha azt mondhatnám, van egy bizonyos gondolkodási folyamat a képeim mögött, de az az igazság, hogy nincs. Divatfotózásnál többnyire stylisttal dolgozom; amikor portrékról van szó, rendszerint csak a megfelelő helyszínen gondolkodom. Inkább szeretek stúdióban dolgozni, mint odakint.

mondta az interjúban.

moss.jpgFotó: © Bryan Adams: Kate Moss, London, 2013

A brit királynőt is lefényképezte, és az egyik képet, amelyet a rendelkezésére álló öt perc alatt készített, később egy kanadai bélyegen használták fel. Erre így emlékezett vissza:

Fantasztikus volt a társaságában lenni, és ő maga is sokkal könnyebbé tette a munkámat. Azt hiszem, ez azért van, mert a legjobbakkal dolgozott együtt, és tudta, hogy mivel jár az egész ilyen fényképezés. Igen, öt percem volt csak, de ugyanennyi időt kapott a Nemzetközösségből érkezett többi fotográfus is, akik az aranyjubileum alkalmából fényképezték őt.

12992_zoo_19i_ba_rgb_300dpi.jpgFotó: © Bryan Adams: Pink, New York, 2016

2013-ban jelent meg a Steidl kiadó gondozásában a sebesült brit katonák portréit bemutató Wounded - The Legacy of War című fotóalbuma. Adams a könyv kapcsán megemlítette, hogy a katonákról legtöbbször csak akkor készítenek képeket, ha valamilyen kitüntetést kapnak. Az ő képein azonban súlyosan bántalmazott katonák láthatók. Adams modelljei olyan katonák, akik Irakban vagy Afganisztánban sebesültek meg, többnyire súlyosan: elvesztették egy vagy több végtagjukat, megvakultak vagy égési sérüléseket szereztek. Ezek a közvetlen, provokatív fényképek optimista, humoros, de néha zavaró hangulatot sugároznak. Adamsnek lenyűgöző módon sikerül ezekkel a portrékkal megragadni a büszkeséget, a humort és az élni akarás hihetetlen erejét. A sorozat bemutatja a háború keserű örökségét, ugyanakkor a szabadság iránti elkötelezettséget is.

Ezek a portrék dokumentumok, maradandó tanúi annak, hogy mi történik, ha feleslegesen háborút indítunk.

bryanadamswounded002.jpgFotó: Bryan Adams: Craig Wood (18), 2011 © Bryan Adams Photography (Wounded: The Legacy of War)

 

Bryan Adams fotói és a magyar nyelvű interjú a Punkt oldalán olvasható el.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása