Ez az öt legjobb ingyenes AI képgenerátor

2024. május 05. Mai Manó Ház

A Punkt online fotográfiai magazin időről-időre foglalkozik a mesterséges intelligencia (AI) jelenlétével a vizuális művészetekben, mindenekelőtt a fotográfia területére fókuszálva. Szemlézik a jelenséggel kapcsolatos pro és kontra véleményeket, bemutatják a technológia fejlődésének állomásait, de megvilágítják az új médiummal kapcsolatban felmerülő társadalmi és etikai kérdéseket is. Ezúttal új területre léptek, hogy egy teszt segítségével megvizsgálják, hogy jelenleg mire képesek a mindenki számára elérhető AI képgenerátorok.

A tesztben szándékosan nem törtek nagy babérokra; nem akartak sem autonóm alkotásokat létrehozni, sem megkísérelni a valóság reprodukálását, ám ennek ellenére, vagy éppen ezért, nem egy esetben izgalmas és tanulságos végeredményt kaptak. Például nem feltétlenül az öt közül legfejlettebbnek gondolt képgenerátorral érték el a legjobb eredményt. Bizonyos esetekben pedig azt is megtapasztalták, hogy egy adott program vizuális világát nem is olyan egyszerű saját ízlésünk, illetve elképzeléseink szerint alakítani. Emellett, mivel ingyenesen is igénybevehető képgenerátorokról van szó, az AI gyermekbetegségei és anomáliái bizonyos részletek pontatlanságában – például az arcok, a végtagok, az épületrészletek vagy a bicikli esetében – számos képen egyértelműen kiütköznek. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy bizonyos programok alkalmasak a korrekcióra, az egyes képeken történő további alakításra – főként, ha igénybe vesszük fizetős szolgáltatásaikat –, ám ezt most szándékosan elkerülték a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében. 

Amint az a tesztből kiderült, nem a professzionálisan dolgozó és alkotó promptográfusok nyomába eredtek, hanem a mindenki számára elérhető AI képgenerátorok közül ötnek az elsődleges lehetőségeit és képességeit vizsgálták meg, fotótörténeti referenciát alkalmazva. Az eredmény számos tanulsággal szolgált, és annál is több gondolatot ébresztett azzal kapcsolatban, hogy jelenleg hol tart az a hónapról hónapra fejlődő technológia, amit egyesek átoknak, mások áldásnak tartanak. 

A Punkt a DeepAi, Ideogram, NightCafé, Microsoft Designer és a RunwayAI szoftvereknek adott promptokkal készíttette el az alábbi képeket.

A teszt eredményeit, a promptot, mellyel a képet generálták és további 15 képet a Punkt cikkében lehet megtekinteni.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása