Balla Tamás - KÉP-esség

2011. október 31. Mai Manó Ház

Vannak emberek, akiknek mindig eszébe jut valami. Aztán vannak olyanok is, akik istenáldotta kézügyességükkel bármit létre tudnak hozni. És vannak fényképészek, akik mindent le tudnak fényképezni.

Mondom, vannak. És van egy, akinek mindig eszébe jut valami, azt hihetetlen kézügyességével megalkotja, majd le is fényképezi. Ezt az embert Balla Tamásnak hívják. 

Budapesten dolgozik, mint porcelán-restaurátor. E mellett foglalkozik fotózással. Saját készítésű tárgyakat, jeleneteket kreál, farag, ragaszt gyümölcsökből, izzókból, használati eszközökből, majd ezeket fotózza. Nem manipulálja a nézőt, képein minden tárgy, részlet valós. Ezek a tárgyfotói leginkább humorral, vidámsággal, abszurd jelenetekkel késztetik mosolyra a nézőket, ami a mai hétszűkesztendőben mindenkire ráfér. (Kincses Károly)

Balla Tamás, porcelán dísztárgy restaurátor 2005-ben kezdett el komolyabban foglalkozni a fényképezéssel. Fotóit valamilyen trükknek képzeljük el, vagy rögtön digitálisan módosítottként azonosítjuk. Balla Tamás viszont így vall munkájáról: „Az alapanyag lehet zöldség, gyümölcs, kenyér, izzó….bármi, ami, a fantáziám, majd a kézimunkám által új értelmet kap. Számítógépes manipuláció nincs a képeimben, amit a képen látni, az mind valós! Igazolván tárgyaim valósságát, a nem romlandó alanyokat vitrinben gyűjtöm, hogy egy-egy kiállítás alkalmával azok is láthatóak legyenek.”

 

A fotókon is szereplő tárgyak készítésének munkafolyamatairól rövid videókat készít, melyeket most - bizonyítékul a fotókkal együtt - mi is megmutatunk nektek.

 


Fotó: Balla Tamás: Édes-vizi-sport (hazai színekben)

 

Weboldalán így ír Balla Tamás: "Egy agyamba beugró szikra késztetett arra, hogy saját kézzel készítsem el fotóim alanyait, majd azokat fotózzam. Sokszor előbb a cím és utána a kép ugrik be, majd, hogy abból mit fogok képre „írni”. Csodás, sokszínű nyelvünk igen sok játéklehetőséget ad, így azokat kifacsarva, képpé formálva új értelmet adva próbálok hatni a nézőre."

 


Fotó: Balla Tamás: Elemi ösztön

 

 

 


Fotó: Balla Tamás: Tojás ded

 

 

 


Fotó: Balla Tamás: Állítsd meg Te-rézanyát

 

 

 

              

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása