Marie Claire International Photography Award (2012)

2013. március 09. Mai Manó Ház

A Marie Claire 2012-ben hirdette meg először nemzetközi fotópályázatát Marie Claire International Photography Award néven, a magazin 34 nemzetközi kiadásának támogatásával. Ez a világon az első olyan nemzetközi fotópályázat és díj, amelyre a nők helyzetét bemutató képsorozatokat vártak a világ bármely pontján élő professzionális fotográfusoktól. A pályázat győztesének anyagát a francia Marie Claire mellett több másik nemzetközi Marie Claire kiadvány is bemutatja, a tízes döntőbe jutottak számára pedig az Artelier Vikarttal együttműködésben 2012 novemberében kiállítást rendeztek Párizsban. A 100 fotóból álló utazó kiállításnak, amely a döntőbe jutott tíz fotós sorozatait mutatja be, első állomása Budapest, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház.  Női sorsok1.jpeg

A döntőbe került tíz fotográfus: Jackie Dewe Mathews (Egyesült Királyság)• Guia Besana (Olaszország) • Colin Delfosse (Belgium) • Misha Friedman (Moldávia) • Stéphanie Gengotti (Olaszország) • Anahit Hayrapetyan (Örményország) • Diana Markosian (Oroszország) • Fausto Podavini (Olaszország)• Irina Popova (Oroszország) • Alessandro Viganò (Olaszország)

Tíz fotográfus, tíz történet mintegy 100 képben, a NŐ-ről. Más szerepek, különböző helyszínek. Rabok, katonák, még szinte gyermekanyák. Csaknem reménytelen körülmények között, egyedüli családfenntartóként élő, a jövőben mégis bízó, anya. A párja mellett végsőkig kitartó asszony, egy, a többség szempontrendszere alapján szélsőség értékrendűnek tekinthető anya a kislányával. Betegek, akik számára az élet maga a kór. Az ima erejében hívők, a társadalmilag elvárt szerepek megváltozatását célul kitűző fiatalok… Mind, mind nők, a mindennapok hősei. A kiállított sorozatok – egy kivételével – a valóságot tekintik kiindulópontnak, és annak megörökítésével foglalkoznak. Az események sorából gyakran nehéz, olykor örömteli pillanatokat emelnek ki, portrékban, csendéletekben, szituációkat fényképezve mutatják meg a nők különböző helyzetét, feladatait, arcait. Társadalmilag érzékeny témák iránt erős elkötelezettségű fotográfusok mind, akik akár közösségek életét feltárva, akár egyetlen sors példájával bizonyítják, hogy hisznek a fotográfia erejében, a képi történetmondás fontosságában, és nem felejtik, hogy akár egyetlen kép is változtathat a világon.

A 2013. május 5-ig látogatható kiállításról ITT olvashatsz.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása