Tim Hetherington: Alvó katonák (2008)

2013. június 20. Mai Manó Ház

Tegnap az első haditudósítók úttörőjének, Roger Fenton fotóit láthattátok PORTFÓLIÓ rovatunkban, ma pedig az 1970. december 5-én született Timothy Alistair Telemachus "Tim" Hetherington haditudósító, dokumentumfilmes és World Press Photo díjas fotóriporterről olvashattok, aki 2011. április 20-án vesztette életét, mikor a líbiai Miszráta városában összecsaptak a kormányerők és a felkelők. Halála előtt nem sokkal ezt írta a Twitterre: "Ostrom alatt vagyunk a líbiai Miszráta városában. Kadhafi csapatai össze-vissza ágyúznak. A NATO-nak nyomát sem látom." Hetherington családjának közleménye szerint halálát egy páncéltörő gránát okozta. A 41 éves Hetherington volt a társrendezője a Magyarországon is vetített Restrepo című Oscar-díjra jelölt dokumentumfilmnek, amely egy szakasz amerikai katona életébe engedett bepillantást az afganisztáni háború egyik legveszélyesebb őrhelyén. A filmezés mellett Tim Hetherington főleg haditudósítóként és fotóriporterként dolgozott, és arról volt ismert, hogy egy-egy anyag kedvéért nem riadt vissza a legveszélyesebb helyzetektől sem. 2007-ben azzal a fotójával nyerte el a World Press Photo zsűrijének fődíját, amelyen egy Afganisztánban harcoló amerikai katona a fejét fogja egy összecsapás után. Ezt a képet ITT találod!
A Head On Photo Festival programsorozat részeként a Sydneyben található Stills Galleryben megrendezett kiállításon e hét végéig látható Hetherington Sleeping Soldiers című sorozata, mely az Afganisztánban harcoló amerikai katonákat alvás közben mutatja meg. 

001.jpgFotó: Tim Hetherington: Kelso, Korengal Valley, Kunar Province, Afghanistan, 2008
from Sleeping Soldiers, 76.2 x 114.3cm  

A legendás Magnum ügynökséghez tartozó fotóriporter úgy akarta láttatni a katonákat, mint ahogy az édesanyáik látják őket: ártatlannak és sebezhetőnek. Elmondása szerint az alvó katonák nagy része drogot (gyógyszert) használ a „pihenéshez”, mert enélkül képtelenek lennének aludni. Az, hogy a katonák engedélyüket adták a sorozat elkészítéséhez jól szimbolizálja a fotográfussal való szoros kapcsolatukat, valamint elkötelezettségüket szakaszuk iránt, hiszen a privát szférájukba engedték be a fotóriportert. Ennek ellenére Hetherington ezeket a fotókat háborús képeknek tekintette. - írta a Washington Post honlapján, Philip Brookman, kurátor. 

002.jpgFotó: Tim Hetherington: Alcantara, Korengal Valley, Kunar Province, Afghanistan, 2008
from Sleeping Soldiers, 76.2 x 114.3cm  

003.jpgFotó: Tim Hetherington: Kelso, Korengal Valley, Kunar Province, Afghanistan, 2008
from Sleeping Soldiers, 76.2 x 114.3cm  

004.jpgFotó: Tim Hetherington: Donoho, Korengal Valley, Kunar Province, Afghanistan, 2008
from Sleeping Soldiers, 76.2 x 114.3cm  

005.jpgFotó: Tim Hetherington: Nevalla, Korengal Valley, Kunar Province, Afghanistan, 2008
from Sleeping Soldiers, 76.2 x 114.3cm  

(forrás: artblart.com, origo.hu, index.hu)

A világ legelső háborús fotóiról összeállított válogatásunkat ITT, a világ legelső World Press Photo díjas képét, mely 1955-ben készült, pedig ITT találod!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása