Henry Peach Robinson: Piroska és a farkas (1858)

2013. július 30. Mai Manó Ház

A pályafutását könyvkereskedő-segédként kezdő angol Henry Peach Robinsonról már olvashattatok blogunkon, mai bejegyzésünkben pedig egyik, akkoriban nagy port kavart négyrészes fotósorozatát mutatjuk be, mely a Piroska és a farkas című mese illusztrációjaként jelent meg százötvenöt évvel ezelőtt, 1858-ban. Pályatársa, Oscar Gustave Rejlander az Amateur Photographer szaklapban ezt írta a képekről: "Ez egy ostoba, lapos unalmas munka, a legértéktelenebb, amit valaha láttam." Közel húsz évvel az első fotográfia születése után még szokatlan ábrázolási mód volt nem a valóságot megmutatni. Erről 1892-ben Robinson így írt a Wilson's Photography Magazine-ban: "Semmire sem használható az az eljárás, amely nem ad vissza mást, mint pusztán a valóságot."
A Piroska és a farkas (Red Riding Hood) című sorozat képeit 1859-ben a Photography Society is kiállította, melyhez a meséből kölcsönözték a képaláírásokat. A fotókat ma a bradfordi National Media Museum gyűjteménye őrzi. (forrás: Szilágyi Gábor: A fotóművészet története, Budapest, 1982, 236-238. oldal)

hpr001.PNGFotó: Henry Peach Robinson: Piroska és a farkas, 1858. No. 1
Gyere csak, kislányom! Itt van kalács és egy üveg bor, vidd el a nagymamának! 
Beteg is, gyenge is szegényke, jól fog esni neki.

Charles Perrault 1697-ben adta ki népmesegyűjteményét Histoires ou Contes du Temps passé címmel, aminek az alcíme a „Lúdanyó meséi” (Les Contes de ma Mère l’Oye) lett, ekkor jelent meg először nyomtatott formában a Piroska és a farkas, amit a Grimm testvérek tettek világszerte népszerűvé. A 19. században a történet két különböző verzióját hallotta a két Grimm fivér, Jacob Grimm és Wilhelm Grimm, akik mindkettőt felhasználták, de csak az egyik, ma is ismert változat lett igazán híres. A Magyar Elektronikus Könyvtár honlapján található változatban például két farkas is szerepel: És ezzel vége is volna a mesének, ha folytatása nem volna. Mert - így beszélik - Piroska egyszer, nem sokkal ezután, ismét kalácsot vitt az erdőbe a nagymamának, és útközben találkozott egy másik farkassal. (forrás: wikipedia.hu, mek.hu)

hpr002.PNGFotó: Henry Peach Robinson: Piroska és a farkas, 1858. No. 2
Ki van ott? - kérdezte a farkas,
Én vagyok, az unokád - felelte Piroska - hoztam neked kalácsot meg egy üveg bort.

hpr003.PNGFotó: Henry Peach Robinson: Piroska és a farkas, 1858. No. 3
Amikor Piroska belépett a szobába, nagyon meglepődött, hogy milyen furcsán néz ki a nagymamája hálóingben.

hpr004.PNGFotó: Henry Peach Robinson: Piroska és a farkas, 1858. No. 4
Piroska, miután hazaért elmesélt mindent édesanyjának.

(forrás: natonalmediamuseum.org.uk)

Ha már mese a mai témánk, akkor nézd meg, hogy készült a Süsü, a sárkány bábfilmsorozat, werkfotók a hetvenes évekből ITT.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása