Toni Frissell: Elárvult kisfiú ül otthona romjain (1945)

2015. május 19. Mai Manó Ház

„Inkább a fényképezőgépemmel vadászom, mint egy fegyverrel.” – írta Toni Frissell, amerikai fotográfusnő 1935-ben. Ennek szellemében, a második világháború idején az Amerikai Vöröskereszt önkénteseként érkezett Angliába, hogy dokumentálja a háború borzalmait. A manhattani fotográfusnő 1945-ben, Londonban készítette világhírű fotóját, melyen a romokon üldögélő kisfiú kitömött állatfiguráját szorongatja.
A kisfiú éppen játszani volt barátaival mikor a bombázást jelző szirénák megszólaltak, mire hazaért már csak a lerombolt otthonát találta meg, szülei és testvére a romok alatt lelték halálukat. A valószínűleg sokkot kapott kisgyerek eleinte csak az eget nézte, arckifejezése pedig zűrzavaros volt. A kisfiú túlélte a második világháborút, később teherautósofőrként dolgozott. A fotót az IBM is bemutatta egy londoni kiállításon és ez segített abban, hogy évekkel később az IBM irodájának falán felismerje magát. - olvashatjuk az 1907-ben született Frissell visszaemlékezéseiben, aki főleg a divatfotózás területén ért el komolyabb sikereket.

A bejegyzésben a fotó ritkán látott verzióit is megtalálod.

young_english_boy_and_stuffed_animal_after_bombing_1945.jpgFotó: Toni Frissell: Elárvult kisfiú ül otthona romjain, London, 1945 

tonyfrissell002.jpgFotó: Toni Frissell: Elárvult kisfiú ül otthona romjain, London, 1945

abandoned_boy_holding_a_stuffed_toy_animal_amid_ruins_following_german_aerial_bombing_of_london_1940.jpgFotó: Toni Frissell: London, 1945

(forrás: loc.gov; wikimedia.org)

A második világháború egyik híres propagandafotóján a négyéves Eileen Dunne látható, aki szintén egy német bombatámadás miatt sebesült meg 1940 szeptemberében. A világhírű képet ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása