Urbán Tamás képei az aszódi Fiúnevelő Intézet lakóiról (1973)

2017. január 08. Mai Manó Ház

Urbán Tamás Szatmárnémetiben született 1945. július 6-án. Debrecenben érettségizett 1964-ben, ezután szüleivel Budapestre költöztek. Mivel már gimnazista korában érdekelte a hang és a kép kapcsolata, ezért a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett hangmérnöknek, de számára túl sok volt az elméleti óra a gyakorlathoz képest, ezért tanulmányait nem fejezte be. 15 évesen már cikkei jelentek meg a Pajtás újságban és néhány fotója a Hajdú-Bihari Naplóban. A fővárosban a Magyar Ifjúság szerkesztőségébe járt be, itt Kotroczó István hatására – saját szavaival – „beleszerelmesedett” a fényképezésbe. 1969-ben felvették a Pest Megyei Hírlaphoz, majd az Ifjúsági Magazinnál helyezkedett el. Közben elvégezte a MÚOSZ Újságíró Iskola fotóriporter szakát Keleti Éva és Féner Tamás tanítványaként. Húsz éven keresztül fiatalok között élt, dolgozott, ezért alkalma volt látni a 70-es évek elejének sokrétű ifjúsági problémáit: a téma a sajtóban addig alig jelenhetett meg. Mégis azon kevesek közül való, akik már a szocializmus idején is megmutathatták a társadalom, a rendszer negatív oldalait. Így készíthetett fotósorozatot az abortuszról, az aszódi javítóintézetről, a kábítószeres fiatalokról, a börtönökről, a halálos balesetekről, a mentőkről, s mindenkiről, aki a társadalmi lét perifériájára került. Képei többek, mint egyszerű eseményfotók vagy dokumentációk.

ut01.jpgFotó: Urbán Tamás: Művelődésügyi Minisztérium 2. sz. Fiúnevelő Intézetének udvara, Aszód, 1973 © fortepan.hu

Diplomamunkáját az aszódi nevelőintézetben élő fiatalok életéről készítette; helyben be is mutatták a kiállítást, de nagyobb nyilvánosságot „politikai” okokból csak nagy küzdelmek után kaphatott. Alkotói módszeréről így vallott az egyik interjúban: „Azokat az anyagaimat, amiket komolynak tartok, Nikon FM2-vel és egy 35 milliméteres objektívvel fényképeztem. Soha nem használtam vakut, sem nagyobb látószöget vagy teleobjektívet és nem nyúltam bele a képekbe."
Az aszódi Művelődésügyi Minisztérium 2. sz. Fiúnevelő intézetében készült sorozatról, melyet 1973-ban fényképezett (bár a fortepan oldalán 1974-et jelölnek), így mesél a fotográfus:
„A vizsgamunkának 1973-ban, az aszódi nevelőintézet életét dolgoztam fel. Az Ifjúsági Magazinnak köszönhetően sikerült engedélyt szereznem, hogy bemehessek fotózni. Nem voltam ott állandóan, de jó két vagy három hónapon keresztül, hetente több alkalommal is kimentem, szerencsére mindig hagytak fényképezni. A vizsgamunkából jött létre az első kiállításom, amit Keleti Éva nyitott meg. A megnyitója végén hozzátette, hogy természetesen a képeket majd másutt is látni lehet. Ekkor megszólalt az aktuális minisztérium képviselője, bocsánat, hogy közbevág, de nem járul hozzá, hogy nyilvános helyen is bemutassák, ez a kiállítás ebből az épületből nem mehet el. A kiállítás képeit ott helyben lefoglalták, és azóta is ott porosodik a nevelőintézet pincéjében. Keleti Éváék ebbe nem akartak belenyugodni, egészen Aczél Györgyig elmentek, hogy engedélyezze a képek bemutatását, erre Aczél megkérdezte a minisztériumot, ők pedig újra azt mondták, hogy nem.” 

ut02.jpgFotó: Urbán Tamás: Művelődésügyi Minisztérium 2. sz. Fiúnevelő Intézet, orvosi rendelő,, Aszód, 1973 © fortepan.hu

"1978-ban, a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója első kiállítására mégis ezeket a képeket vittem el, akkor már nem érdekelt, hogy mit mondanak. Ezelőtt hat vagy nyolc évvel valamiért el kellett mennem a nevelőintézetbe. Az igazgató nagyon szívélyesen fogadott, és amikor beléptem a titkárság ajtaján, a falon megláttam azt a másfél méteres kiállítási fényképemet, amelyikkel a kiállítás indult."

A galériára kattintva Urbán Tamás sorozatának további képeit találod. 

Galéria (18 fotó)

(forrás: urbantamas.hu; fortepan.hu)

A tetovált férfiakról készített válogatásunkat ITT, a női tetováltakat ábrázoló képekből pedig ITT találsz egy összeállítást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása