Ritkán látott képek a balzsamozás folyamatairól (1897)

2017. szeptember 03. Mai Manó Ház

Hosszú időn keresztül a modellek és illusztrációk jelentették a legértékesebb forrását a klinikai oktatásnak. Sajnos, a legutóbbi időkig nehéz és drága volt őket előállítani, amely számottevően korlátozta a képi reprezentációk használatát. A fotográfiai eljárás gyors fejlődésével és különösen az egyszerűsödésével ezek az akadályok elhárulnak, és így még az amatőrök számára is lehetségessé vált gyorsan és biztonságosan dolgozni. Minden területen nő az érdeklődés a klinikai fotográfia iránt. Nemsokára eljön majd az idő, amikor a fotográfiai labor fizikai tudománya és kémiája ki fogja egészíteni a legtöbb klinikát és a nagyobb kórházakat. - írta Heinrich Curschmann 1894-ben.
Ez a 120 éve készült képsorozat a balzsamozás folyamatát mutatja be az 1897-ben megjelent Champion balzsamozási tankönyvből (The Champion Text Book on Embalming), amelyet Dr. Eliab Myers és F. A. Sullivan, a Champion Balzsamozási Egyetem tanára és tanársegédje írt. A Champion Vállalatot 1878-ban alapították az ohiói Springfieldben és ma is ezt a tevékenységet folytatja. A könyv első része az emberi testrészeket képekkel illusztrálva egyenként tárgyalja, majd a balzsamozás rövid története következik az ókori Egyiptomtól Frederik Ruysch munkásságáig. Ezután a balzsamozási eljárás részletei, ezen belül a vér, a gázok és a folyadékok eltávolítása a holttestből és a különböző betegségek hatásainak kezelési módjai következnek.
Ezt a részt az eljárásokról készült szemcsés fotók illusztrálják, amelyek — a kiterített holttestek köré csődülő komor alakokkal — többnyire a korai újkor festett anatómiai képeire emlékeztetnek. A képek készítőjét sajnos nem jelölték a szakkönyvben.

(forrás: archive.org)

A fotográfia és orvostudomány kapcsolatáról ITT olvashatsz bővebben.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása