A XX. századi magyar fotográfia angliai sikere

2011. augusztus 29. Mai Manó Ház

Közel három évvel ezelőtt kezdődött el annak a fotókiállításnak a szervezése, melyet Colin Forddal együtt Baki Péter rendezett a Royal Academy of Arts termeiben, Londonban.

 

 

 Fotó: André Kertész: Villa, Párizs, 1928

 

A 2011. június 29-én nyílt tárlat gerincét; a kiállított képeknek közel a felét André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkacsi és Robert Capa művei alkotják, azonban a Magyarországon alkotó fotográfusok is nagy szerepet kaptak a kiállítási anyag összeállításában. Így a két világháború közti korszakból többek között Balogh Rudolf, Escher Károly, Kálmán Kata, Pécsi József, Rónai Dénes; a második világháborút követő időszakból pedig Fejes László, Féner Tamás, Haris László, Kerekes Gábor, Korniss Péter,Vékás Magdolna munkái reprezentálják a magyar fotográfiát.

 

Fotó: Escher Károly: Bankigazgató fürdik, 1938

Fotó: Fejes László: Esküvő, 1965


Fotó: Martin Munkácsi: Akt napernyővel, 1935


 

 Fotó: Vékás Magdolna

 

 

Fotó: Féner Tamás 

 A kiállítás október 3-ig tekinthető meg, Londonban, a Royal Academy of Arts, Sackler szárny, Burlington House, Piccadilly, London W1J címen, de természetesen az Interneten keresztül is lehet információt szerezni a kiállításról, amelyet már több mint húszezer érdeklődő tekintett meg egy hónap alatt.

A kiállításhoz egy világterjesztésű katalógus is kiadásra került, melyet Angliában és Észak-Amerikán kívül a Thames & Hudson könyvkiadó, Észak-Amerikában pedig a Phaidon könyvterjesztő segítségével kerülnek a könyvesboltok polcaira.

A 248 oldalas katalógus tartalmazza a kiállításon megtekinthető összes fényképet, illetve Baki Péter, Colin Ford és George Szirtes tanulmányait a XX. századi magyar fotótörténet különböző aspektusairól.
A katalógus megvásárolható a Mai Manó Ház könyvesboltjában.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása