Fotóművészeti Szabadegyetem - második előadás

2011. október 16. Mai Manó Ház

A nagy sikerű Fotóművészeti Szabadegyetem programsorozatról - melynek első előadására az összes hely elkelt - itt olvashattok bővebben.

 

 

2. előadás
2011. október 25. kedd 18.30

Rényi András, az ELTE Művészettörténeti Intézetének vezetője

Platón barlangjában – a fotó filozófiája

 

Az előadásban néhány közönséges és művészi példa elemzésén keresztül a fénykép bizonyos ontológiai sajátosságaira illetve a fotót érintő esztétikai diskurzusok néhány elemi összetevőjére szeretnék rámutatni. Tézisem lényege, hogy a fotó ereje nem abban áll, hogy cáfolhatatlan tárgyi információt közöl a valóságról, hanem hogy jelenlétet bizonyít. Barthes szerint a fotó ténymegállapító ereje nem a tárgyra, hanem az időre vonatkozik. Ezért képelméletileg termékenyebbnek tűnik, ha nem ikonikus (hasonlóságon alapuló) jelként, hanem az expozíció idejéhez kötődő indexként értjük meg.

 

Még megéri bérletet váltani!

 

A teljes előadássorozatra kedvezményes bérletet vásárolhattok 9000 Ft-ért (diák-nyugdíjas: 4500 Ft), mellyel a Szabadegyetem ideje alatt a Házban megrendezésre kerülő kiállításainkat is megtekinthetitek az előadások napján. A bérletet kizárólag hétköznap lehet megváltani. Javasoljuk, hogy a helyek limitált száma miatt elővételben váltsátok meg a belépőket! A Szabadegyetem előadásaira az egyéb kedvezmények nem érvényesek.

Felhívjuk a kedves bérlettulajdonosok figyelmét, hogy a Szabadegyetem előadásain 18.20-ig csak bérleteseink foglalhatják el helyüket. Ezt követően nyitjuk meg a termet a teljes közönség előtt.

 

Az előadássorozat alkalmaira a belépőjegy 1000 Ft (diák-nyugdíjas: 500 Ft), amelyet hétfőtől péntekig 11 és 17 óra közöt a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház harmadik emeletén található irodájában, hétvégén pedig 11 és 19 óra között a Mai Manó Galéria és Könyvesboltban lehet megvásárolni. A ház aktuális kiállításai az előadás napján érvényes kedvezményes (500 Ft; diák-nyugdíjas: 300 Ft) jeggyel tekinthetők meg, melyet az előadásjeggyel együtt vásárolhattok meg.

 

Az előadások ajánlott irodalmának listája az előadás előtt letölthető a honlapunkról, illetve megtaláljátok a Mai Manó Könyvesboltban is, mely 10% kedvezménnyel várja az előadások alkalmával a résztvevőket. A kedvezményes vásárlás a Fotóművészeti Szabadegyetem bérlet vagy jegy felmutatásával vehető igénybe.

 

Ha még van megválaszolatlan kérdésetek a Fotóművészeti Szabadegyetemről, akkor érdeklődni a vivien.boronyak@maimano.hu e-mail címen vagy a +36 1 473 266-es telefonszámon tudtok.

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása