Benkő Imre: Arcok. 20 év Szigetfotó

2012. augusztus 02. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már az elmúlt években is megszokhattátok, a Mai Manó Ház idén is kint lesz a Sziget Fesztiválon. 2012-ben a Múzeumi Negyedben található sátrunkban a World Press Photo díjas (1975) fotográfus, Benkő Imre a Sziget elmúlt húsz évében készített fotóiból válogattunk. Bejegyzésünkben ezeket a képeket tekintheted meg.

A Szigeten készült sorozatáról így vall könyvében: „Az életforma-változás, a fiatal generációk sokszínűsége, egy sajátos korhangulat vizuális megidézése érdekelt. A korjelenségek idővel elmúlnak, átalakulnak. A fényképek emlékeztetnek. A Sziget időutazás volt számomra. Nagy forgatagában az ezredforduló emberarcát kerestem. Tudom, a Szigetnek nincs egységes arcképe, csak egyéni olvasatai vannak. Az én Szigetem a dokumentarista fotográfia csendes, titokzatos világa.”

01 Benkő Imre fotó.jpg
Fotó: © Benkő Imre: Hajógyári-sziget. Budapest, 1999.

ARCOK. 20 ÉV SZIGETFOTÓ 
A 2002. évi Sziget Fesztiválra megjelent Benkő Imre első tíz évet megmutató fotóiból válogatva egy kötet Arcok címmel.   Most, 2012-ben Arcok. 20 év szigetfotói címmel két kiállításban mutatjuk be nemcsak az azóta eltelt tíz évet, hanem az azt megelőzőt is. A Sziget Múzeumi negyedében a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház sátrában látható fotográfiákon 1993-tól 2002-ig követhető nyomon a Sziget élete, míg a Mai Manó Galériában 2003. és 2011. között készült felvételek mutatják a fesztivál változásait. Ezerkilencszázkilencvenhárom óta minden évben felbukkan Budapestnél hét napra a Duna vízéből egy sziget, ahol ugyan vannak szabályok, de mégis egy másik világ kapui nyílnak meg: a kor közösségi élményei esszenciális erejűek és a mindennapi élet bizonyos korlátai pedig látótávolságon túlra kerülnek. Egy másik világ ad lehetőséget az ott létezésre. 

Benkő Imre képei finom sűrítményei ennek a szigetlét élménynek. Megfigyeléseit fényképező- illetve panorámagépével fekete-fehérben rögzíti. Nemcsak a közösségi élményeket tárja elénk, hanem az egyéni módon megélt Szigetlétet is, annak teljes valójában. A tömegben is létező egyedüllétet, a színpad mögötti előkészületekben elfáradtak tekintetét, a fesztivál díszleteiben létezés pillanatnyi abszurditásait. Nemcsak a fesztivál sajátosságaiból fakadó, magától értetődő, sok embert mozgató helyzeteket, hanem az ebben való részvétel egyéni megvalósulásait is láthatjuk képein. A hasonlóban mutatja meg az egyénit, a Sziget ezernyi arcát. Mindezt olyan mély humanizmussal teszi, mint ezt megelőző, hosszú éveken át tartó munkáiban mindig. Szerethetővé lesznek, de legalábbis kíváncsiság ébred és kérdések születnek a képek nézőiben, az önazonosság megtalálását egy-egy csoporthoz való tartozásban megélők iránt. A különböző szubkultúrák, zenei irányzatok rajongói tábora, a különböző nemzetek, generációk képviselői is mind, mind a Sziget egyenrangú lakóiként, résztvevőiként jelennek meg képein. Benkő Imre képeinek szerkezete, olyan kiemeléseket és hangsúlyokat is ad, amelyek olykor meglepőek, különösek, gyakran szelíd humorral átszőttek és mindig jelentésteliek. A képi humor, ami jellemzi, az érzékeny látásmód és a valóság mindennapi összefüggéseiben felfedezett - gyakran egyetlen - különös elem együttesében mutatkozik meg. Húsz év, húsz hét fotográfiáinak válogatását láthatjuk e két kiállítás képeiben mindazzal a mély tudással, ami kizárólag a megismerésre való igaz vágyból fakad és a folyamatos ottlétből, a szelíd megfigyelésből született ember- és helyismeret alapjaira épülve lehetséges. Benkő Imre Szigeten készült felvételei páratlan dokumentumai a múlt századvég utolsó és az új század első évtizedének. Látható, ahogy húsz év alatt a ’Kell egy hét együttlét’ szlogennel indult és leginkább Woodstockra emlékeztető diáksziget mostanra Közép-Európa legnagyobb kulturális rendezvénye - egy meghatározott időszakra megépített - kulturális bevásárlóközponttá lett, ahol a fogyasztási cikkek, termékek elválaszthatatlan kísérői a meghatározó közösségi programkínálatnak.

Aki ott volt, annak is biztos a meglepetés, aki pedig nem volt részese, annak Benkő Imre képeinél jobb kalauza nem lehet a szigetlét megismerésében. (Csizek Gabriella kurátor)

02 Benkő Imre fotó.jpg
Fotó:
© Benkő Imre: Hajógyári-sziget. Budapest, 2002.


03 Benkő Imre fotó.jpg
Fotó: © Benkő Imre: Hajógyári-sziget. Budapest, 2006.


04 Benkő Imre fotó.jpg
Fotó: © Benkő Imre: Hajógyári-sziget. Budapest, 1999.


05 Benkő Imre fotó.jpg
Fotó: © Benkő Imre: Hajógyári-sziget. Budapest, 1996.


06 Benkő Imre fotó.jpg
Fotó: © Benkő Imre: Hajógyári-sziget. Budapest, 2000.


07 Benkő Imre fotó.jpg
Fotó: © Benkő Imre: Hajógyári-sziget. Budapest, 1999.


08 Benkő Imre fotó.jpg
Fotó: © Benkő Imre: Hajógyári-sziget. Budapest, 2005.


09 Benkő Imre fotó.JPG
Fotó: © Benkő Imre: Hajógyári-sziget. Budapest, 2011.


10 Benkő Imre fotó.jpg
Fotó: © Benkő Imre: Hajógyári-sziget. Budapest, 2007.

 

Benkő Imre Arcok című fotóalbuma, amely a Sziget első 10 évének pillanatait mutatja be megvásárolható a Mai Manó Könyvesboltban. 

 

                         

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása