A fényképészet születése – 1839. augusztus 19.

2012. augusztus 19. Mai Manó Ház

Niépce (aki a világ legelső fotográfiáját készítette), és Daguerre 1829-ben partneri szerződést kötöttek, mindketten sokat várva a közös munkától, hiszen Daguerre addigi kísérletezései nem voltak túl sikeresek, Niépce pedig akkoriban épp a találmányát próbálta előterjeszteni a londoni Királyi Tudományos Akadémiának, és ehhez támogatókra volt szüksége.

niepce.view-from-the-window-at-le-gras.jpg
Fotó: Joseph Nicéphore Niépce: Point de vue du Gras, 1826 ou 1827.
A fotó hatvan évvel ezelőtti újrafelfedezésének történetét ITT találjátok.

 

A közös munka nem tartott sokáig, mert Niépce 1833-ban meghalt, Daguerre pedig az átvett tudás birtokában egyedül kezdett el ideális fényérzékeny anyag után kutatni, de erre 1837-ig várnia kellett. Ekkor a jódgőzzel kezelt, ezüstözött rézlemezen a keletkező ezüstjodidból lappangó kép alakult ki, melyet melegített higanygőzök segítségével tett láthatóvá. 

fran_ois_arago_anuncia_el_descubrimiento_de_daguerre.jpgYan' Dargent: Arago bejelenti Daguerre találmányát a francia akadémián, 1839. augusztus 19.

Arago, fizikus és csillagász, valamint francia képviselő nagy érdeklődést mutatott a felfedezés iránt. Daguerre bemutatta neki találmányát, ő pedig 1839. január 7-én bejelentette a Francia Akadémián és megvételre ajánlotta a szabadalmat a kormánynak. Arago ugyanez év augusztus 19-én a Tudományos és Képzőművészeti Akadémia együttes ülésén hihetetlen nemzetközi érdeklődés közepette, a vegyi eljárást részletezve ismertette a dagerrotípia készítését. A kormány élt is ezzel a lehetőséggel, és életjáradékot fizetett, évi 6000 frankot Daguerrenek, és 4000-et pedig Niépce örökösének, majd a felfedezést ugyanezen a napon, 1839. augusztus 19.-én a világnak ajándékozta, hogy bárki szabadon foglalkozhasson a fényképezéssel. Ezen a napon a fényképészet megszületését ünnepli a világ.

daguerre-cimlap.jpg
Daguerre képei ‘elkészítése’ módjának leírása.

 

Daguerre képei' elkészítése' módjának leírása. címmel az eljárást ismertető könyvecske az 1839-40-es években nyolc nyelven harminc kiadást ért meg. Magyar nyelven 1840-ben Zimmermann Jakab fordításában jelent meg, melyet a Magyar Elektronikus Könyvtár adatbázisában teljes terjedelmében ITT megtalálhattok.

Daguerre felfedezésének hírére Európa szerte többen is jelentkeztek, hogy ők is sikeresen oldották meg a camera obscura képének rögzítését, erről bővebben ITT olvashattok.

(forrás: Tőry Klára: A fényképezés nagy alkotói, wikimedia.org; britannica.com)

 

 

              

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása