Prix Pictet - Joel Sternfeld

2013. január 30. Mai Manó Ház

A február 24-ig látogatható Prix Pictet Power - Erő című kiállításunkon bemutatkozó fotóművészek közül ma Joel Sternfeld fotóját és rövid életrajzát mutatjuk be blogunkon. 

William J. Clinton, az Egyesült Államok korábbi elnöke - 2005. nov. 28. - dec. 9., Montreal, Kanada © Joel Sternfeld, Prix Pictet, Ltd.jpgFotó: William J. Clinton, az Egyesült Államok korábbi elnöke - 2005., Montreal, Kanada
© Joel Sternfeld, Prix Pictet, Ltd

Joel Sternfeld
Nemzetisége: amerikai
Született: New York, Egyesült Államok, 1944
Sorozat: Amikor minden megváltozott

2005 novemberében Joel Sternfeld részt vett a 11. ENSZ Klímaváltozási Konferencián Montreálban (Kanada). "Én még kétségekkel érkeztem a konferenciára: vajon változik-e egyáltalán a klíma? A húszezer küldött azonban már nem csak annak lehetőségét latolgatta, hogy változik-e a klíma, hanem hogy visszafordíthatatlanná válik. Azokban a pillanatokban készítettem a fotókat a résztvevőkről, amikor az ökológiai összeomlás borzalmai a leginkább kiütköztek az arcukon." Hogy megfeleltesse az arcokon megjelenő aggodalmat és az ügy sürgető mivoltának érzetét, Sternfeld napilapokból és egyéb újságokból válogatott leírást is szerkesztett a képek mellé, amelyet hírügynökségi híradás formájában mutatott be. A cím, Amikor minden megváltozott egy reményteljes fordulópont lehetőségére utalt. A veszély egyre növekvő felismerése az elmúlt években a bolygó minden részéről számos pozitív reakciót váltott ki és reményt keltett az emberiség legnagyobb kiívásával való szembeszállás iránt. Ha ezek az erőfeszítések sikeresnek bizonyulnak, akkor a jelen annak kora lesz, amikor az ember és természet közötti alapvető kapcsolat megváltozik. Sternfeld először az American Prospects (1987) című kiadvánnyal szerzett elismertséget nemzetközi szinten. Ez a meghatározó tanulmány azon négy országos felmérés egyike volt, amelyet Sternfeld az Egyesült Államokról készített. Sternfeld tizenkét további könyvet is kiadott, melyek mindegyike az emberi lét fenntartható és tarthatatlan aspektusaival kapcsolatos kérdéseket dolgozza fel. Számos díjat kapott, többek között két Guggenheim ösztöndíjban is részesült, valamint a Citibank Fotográfiai Díjat is elnyerte 2004-ben.

A 2013. február 24-ig látogatható kiállításról ITT olvashattok.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása