Prix Pictet - Power/Erő

2013. január 13. Mai Manó Ház

A svájci Pictet & Cie bank által 2008-ban alapított Prix Pictet díj a világ legnagyobb fotográfiai díja a fenntartható fejlődés területén, amely a fotográfia eszközét felhasználva közvetít globális jelentőségű üzeneteket széles körben. A díj minden egyes ciklusban egy meghatározott fenntarthatósági témát dolgoz fel. A negyedik Prix Pictet díj témája az ERŐ.
Az ERŐ időnként ellentmondásos tematikája képes egyszerre bemutatni azokat a pozitív és negatív hatásokat, amelyeket az emberiség gyakorol a bolygóra. A politikai erők emberek millióit érintik, beleértve a jövő generációit is, míg a természeti világ ereje egyszerre lenyűgöző, gyönyörű és romboló is lehet.

A Mai Manó Házban január 18-tól tizenkét nagyszerű fotográfus munkáit láthatjátok: Robert Adams (USA) • Daniel Beltrá (Spanyolország/USA) • Mohamed Bourouissa (Algéria/Franciaország) • Philippe Chancel (Franciaország) • Edmund Clark (Egyesült Királyság) • Carl De Keyzer (Belgium) • Luc Delahaye (Franciaország - 1. helyezett)Rena Effendi (Azerbajdzsán) • Jacqueline Hassink (Hollandia) • An-My Lê (Vietnám/USA) • Guy Tillim (Dél-Afrikai Köztársaság) Joel Sternfeld (USA)

power1.jpg

A negyedik Prix Pictet fődíját a francia fotográfus, Luc Delahaye nyerte el, míg különdíjban Simon Norfolk brit alkotó részesült, aki a svájci székhelyű Medair humanitárius szervezet támogatásával Afganisztánt keresi fel és fényképezi majd. A londoni Saatchi Gallery-ben megrendezett díjátadón Lord Norman Foster of Thames Bank, OM, az est díszvendége így nyilatkozott: „Véleményem szerint ez a fotográfiai díjsorozat igazán attól lenyűgöző, hogy a hozzá nem értők szintjén is felmerül a kérdés: mi a fenntarthatóság? Hiszen sok különböző módon értelmezhetjük azt: olvashatunk róla az újságban, megjelenhet egy Kiotói egyezményt taglaló újságcikk főcímében. De amikor ezekre a képekre nézünk, azonnal megértjük.”
A londoni megnyitót követően a Power I Erő kiállítás nemzetközi turnéra indult, ez idáig Münchenben és Párizsban járt. A Magyar Fotográfusok Házában látható kiállítás először mutatja be hazánkban a Prix Pictet díjat és a döntőbe jutott fotográfusok munkáit. A Power I Erő kiállítás 2013. január 18. és február 24. napjai között látogatható, január végén pedig az isztambuli Museum of Modern Art-ban nyílik társtárlat.

power2.jpg

A teNeues kiadó gondozásában jelent meg Power címmel a negyedik díj albuma; benne a 12 döntőbe került fotográfus munkáival és egyéb jelöltek, köztük Dezső Tamás fotója is helyett kapott. A Power című kötet a kiállítás ideje alatt megvásárolható a Mai Manó Könyvesboltban.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása