Prix Pictet - Mohamed Bourouissa

2013. február 09. Mai Manó Ház

A február 24-ig látogatható Prix Pictet Power - Erő című kiállításunkon bemutatkozó fotóművészek közül ma Mohamed Bourouissa fotóját és rövid életrajzát mutatjuk be blogunkon. 

A fogoly - 2005, Párizs, Franciaország © Mohamed Bourouissa, Courtesy the artist and kamel mennour, Paris.jpgFotó: A fogoly - 2005, Párizs, Franciaország © Mohamed Bourouissa,
Courtesy the artist and kamel mennour, Paris 

Mohamed Bourouissa
Nemzetisége: algír/francia
Született: Blida, Algéria, 1978
Sorozat: Perifériák

„Azt a tünékeny, tizedmásodpercnyi pillanatot keresem, amikor a feszültség a tetőfokára hág. Mindannyian ismerjük azokat az alig érzékelhető momentumokat, amikor a feszültség sokkal erőszakosabbnak tűnik, mint egy valaki vagy valami más ellen feszülő erő. Azon a szélsőséges ponton, abban a pillanatban bármi megtörténhet, vagy éppen semmi.”
Mohamed Bourouissa több korábbi munkája is a társadalmi valóságot tükrözi; kortárs városi közegben térképezi fel a földrajzi és társadalmi tereket körülvevő sztereotípiákat. Perifériák című sorozata Franciaország azon külvárosainak területi és egyéb kérdéseit dolgozza fel, amelyekben a fotós maga is felnőtt. Bourouissa ezeket a képeket művészetté emeli. Fotóival történelmi festményekre utal, szereplőit a francia forradalom közegében helyezi el; minden jelenet a társadalmon belül meghúzódó előítéletek valóságával foglalkozik. Bourouissa Marseille-ben (Franciaország) él és dolgozik. A Sorbonne egyetemen végzett, valamint az École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs de Paris intézményében tanult, mielőtt 2008 és 2010 között a Studio National des Arts Contemporaines – Le Fresnoy intézetébe járt volna gyakorlatra. Fotográfiai több gyűjteményben is megtalálhatóak, számos díjban részesült (Prix Fondation Blachère, Apt 2010-ben, illetve az arles-i fotófesztivál (Les Rencontres d’Arles) nagydíjában, a Le Off-ban).

A 2013. február 24-ig látogatható kiállításról ITT olvashattok.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása