Prix Pictet - Rena Effendi

2013. február 21. Mai Manó Ház

A február 24-ig látogatható Prix Pictet Power - Erő című kiállításunkon bemutatkozó fotóművészek közül ma Rena Effendi fotóját és rövid életrajzát mutatjuk be blogunkon. 

Nyírfa tör át egy elhagyatott tornaterem padlóján Pripjaty  szellemvárosában. - 2010. december, Csernobil, Ukrajna © Rena Effendi, Prix Pictet Ltd.jpgFotó: Nyírfa tör át egy elhagyatott tornaterem padlóján Pripjaty szellemvárosában.
2010. december, Csernobil, Ukrajna © Rena Effendi, Prix Pictet Ltd

Rena Effendi
Nemzetiség: azeri
Született: Baku, Azerbajdzsán, 1977
Sorozat: Csendélet a Zónában

Huszonhat évvel a katasztrófa után a csernobili nukleáris baleset hatásai továbbra is sebhelyszerűen láthatóak a területen, de ugyanakkor láthatatlanul is jelen vannak, mint például a levegő. Bár a négyes reaktor környékére szögesdróttal és rendőri ellenőrzőpontokkal korlátozzák a bejutást, annak 30 kilométeres körzetében több mint 200 ember, többnyire idős nők élnek a ma csak Elidegenedési Zónaként ismert övezetben. Elsősorban (élelmiszerről, háztartási eszközökről, a katasztrófa maradványairól készített) csendéletekre összpontosítva Effendi a Nature Morte prizmáján keresztül ábrázolja ennek a nukleáris katasztrófának hosszú távú hatásait, valamint az emberi szellem pusztulással szemben fellépő erejét és állhatatosságát. Rena Effendi a Szovjetunióban nőtt fel és nyelvésznek tanult. 2001-ben kezdett el fényképezni. Konfliktusokról, társadalmi igazságról és az olajipar emberre és természetre való hatásáról készít felvételeket. 2002-2008 között létrehozott projektje, a Pipe Dreams: A Chronicle of Lives Along the Pipeline (Vezetéknyi álom: élet az olajvezeték mentén) számos díjat nyert (például a Getty Images ösztöndíját (Editorial Photography) 2009-ben). 2007 óta számos történetet dolgozott fel a posztszovjet térségben, valamint Törökországban és Iránban.

A 2013. február 24-ig látogatható kiállításról ITT olvashattok.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása