Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Bert Stern: Marilyn Monroe utolsó fotói (1962) 18+

2013. június 18. Mai Manó Ház

Az 1929-ben New Yorkban született - és jelenleg is ott alkotó - autodidakta fényképész 18 évesen kezdett el dolgozni a Look divatmagazinnak, ahol először a postai osztályon, majd később személyi titkárként alkalmazták. 1951-től a Mayfair magazin művészeti igazgatója lett, reklám- és divatfotói olyan híres újságokban jelentek meg, mint a Vogue, Glamour és az Esquire. Stern sok híres fotóját ismerjük, de talán mind közül a legismertebbek a Marilyn Monroet ábrázoló képkockái, melyet a Vogue magazin felkérésére 1962-ben, három héttel Monroe halála előtt készített. Ám a sors úgy hozta, hogy amit a Vogue egy nyolcoldalas tisztelgésnek szánt, az végül az ünnepelt filmsztár nekrológja lett. 

000.jpgFotó: Marilyn Monroe és Bert Stern, Los Angeles, 1962 július

Stern és Monroe először 1955-ben találkoztak az Actors Studio partiján, ahol teljesen lenyűgözte az akkor már elismert fotográfust a színésznő kisugárzása és szépsége. Irigykedett a legnagyobb fotóművészekre - Ed FeingershCornell Capa, Arnold Newman, Alfred Eisenstaedt, Richard Avedon, Weegee - akik már mindannyian készíthettek gyönyörű/provokatív fotókat az ötvenes évek szexszimbólumáról. „Csak pár perce láttam meg Monroet és máris azon kezdtem el töprengeni, hogyan lehetne őt levetkőztetni.” – emlékszik vissza Stern a Taschen gondozásában megjelent Photo Icons: The Story Behind the Pictures című könyvben. 

001.jpgFotó: Bert Stern: Marilyn Monroe, from the series: The Last Sitting, 1962

1962 júliusában a Los Angeles-i Bel Air Hotel felső szintjén, a 261-es lakosztályban készültek Monroe legutolsó fotói, melyek Marilyn Last Sitting címmel kerültek be a fotográfia képzeletbeli nagykönyvébe. Stern nagyon izgult a fotózás előtt, feszültségoldóként egy üveg Dom Pérignont is kért a műteremmé alakított lakosztályba és az Everly Brothers számai szóltak a lemezjátszóból. Ötórás késés után végre Marilyn is megérkezett a fotózásra, aki Stern elmondása szerint nagyon közvetlen, segítőkész és meglepően emberi volt. A fotózás előtt Marilyn megkérte Sternt, hogy ha aktfotók is készülnek, akkor figyeljen majd oda a hat hete eltávolított epehólyag sebhelyére, de megnyugtatták, hogy azt ki lehet retusálni, nem lesz belőle gond. (A képeket elnézve ezt az ígéretet nem tartották be.)
Az elkészült fotósorozat nagyon tetszett a Vogue művészeti igazgatójának, Alexander Liebermannak, aki újabb képeket kért, de ezúttal fekete-fehér divatfotókat szeretettek volna látni, így pár nappal később még két fotózásra került sor a Bel Airben. Bert Stern több mint 2500 képkockát készített Monroeról.

002.jpgFotó: Bert Stern: Marilyn Monroe, from the series: The Last Sitting, 1962

003.jpgFotó: Bert Stern: Marilyn Monroe, from the series: The Last Sitting, 1962 


006.jpgFotó: Bert Stern: Marilyn Monroe, from the series: The Last Sitting, 1962 

007.jpgFotó: Bert Stern: Marilyn Monroe, from the series: The Last Sitting, 1962 

008.jpgFotó: Bert Stern: Marilyn Monroe, from the series: The Last Sitting, 1962  


Stern elküldött Marilyn Monroenak egy csomó képet, de a kétharmadukat áthúzva kapta vissza: „A kontakton lemoshatatlan filccel x-eket tett a képekre. Ez rendben is volt, ám a színes diákra (amin többnyire az aktfotói voltak) hajtűvel kapart x-et, egyenesen a filmre. Ezeket megsemmisítette. Tönkretette.” A Vogue augusztus 6-án, hétfőre tervezte a sorozat megjelenését, de Monroe augusztus 5-i öngyilkossága miatt leállították a hétvégi nyomást, majd új főcímet és új szöveget írtak. Így lett az eredeti „Üdvözlet” című fotósorozatból „Marilyn utolsó üdvözlete.” 

004.jpgFotó: Bert Stern: Marilyn Monroe, from the series: The Last Sitting, 1962 

005.jpgFotó: Bert Stern: Marilyn Monroe, from the series: The Last Sitting, 1962 

009.jpgFotó: Bert Stern: Marilyn Monroe, from the series: The Last Sitting, 1962 

(forrás: everydayishow.livejournal.com; Hans-Michael Koetzle: Fotóikonok. Képek és történetük 2., 1928-1991, Taschen - Vincze Kiadó, 2003, ISBN 3-8228-2579-4)

John Lennon halálának napján készült utolsó fotókat - melyeket Annie Leibovitz készített - ITT találod.

UPDATE

Bert Stern 2013. június 25-én, 83 évesen meghalt New York-i otthonában.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása