Sztereófényképek az első világháborúból

2013. július 05. Mai Manó Ház

A sztereófényképeket bemutató sorozatunkban - a több mint százéves japán és az 1930-as években készült európai térhatású képek után - ma az első világháborúban készült fotókat láthattok. (Köszönjük a találatot olvasónknak, Péternek!) A képek történetéről nem közöl sok információt az anerdsworld blogja, de az biztos, hogy a fotók egy, a francia hadsereg tulajdonában álló, Jules Richard tervezte Verascope típusú sztereó-fényképezőgéppel készültek és a fotográfus kiléte ismeretlen.
Jules Richard (1848-1930) gyerekkorában apja hangszerkészítő műhelyében dolgozott, de más mesteremberektől is tanulhatott, így például egy órásmestertől is. Az 1870-es években részt vett a távíró készülékek fejlesztésében. A legenda szerint dolgozott Etienne-Jules Marey francia fiziológussal is, akinek nevéhez a fényképező puskát kötjük, ami tulajdonképpen a legelső mozgókép felvevőgép volt, egy kör alakú lemezre 12 képet készített másodpercenként. Richard 1876-ban, apja halála után tért vissza Lyonba, a családi vállalkozásba. 

001.gifFotó: Katonai parádé

A sztereófényképezés egyre divatossá vált a tizenkilencedik század végén, így Jules Richard is felismerte ennek kereskedelmi fontosságát, és a korábban szerzett tapasztalatait hasznosítva fejlesztésbe kezdett. A Verascope márkanévre keresztelt eszközt 1893-ban szabadalmaztatta, majd ugyanabban az évben a gyártás is megindult, és folyamatos fejlesztés mellett egészen az 1950-es évekig tartott. Ez idő alatt több mint 50.000 sztereó-fényképezőgépet értékesítettek (más források szerint a százezret is elérte ez a szám). Ezzel a maga területén, Európa egyik legkeresettebb termékévé vált. A sztereófényképek technikai hátteréről a bejegyzés végén található linken olvashatsz.

002.gifFotó: Katonák a lövészárokban

003.gifFotó: Temetés

004.gifFotó: Katonák sétálnak a lebombázott templom mellett

005.gifFotó: Bombázás után

006.gifFotó: Bajtársi segítség a sérült katonának

(forrás: anerdsworld.com; mhs.ox.ac.uk)

A korábban bemutatott több mint 100 éves japán sztereófényképeket ITT, az 1930-as években készült térhatású fotókat pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása