Weegee: Vízbefúlt férfi Coney Island-en, New York, 1940

2013. augusztus 13. Mai Manó Ház

Weegeeről már korábban is olvashattatok blogunkon, mai bejegyzésünkben talán leghíresebb fotóját mutatjuk be, mely 1940 júliusában készült Coney Islanden. Weegee jó kapcsolatokat ápolt a rendőrséggel, 1938-ban egy rendőrségi rádióadót is beszereltek kocsijába, ezért sokszor velük egy időben értesült a bűn- és balesetekről. Többnyire egy 4x5-ös Speed Graphic kamerát használt, f/16 blendével és 1/200 záridővel. A beállított fókusztávolság 3 méter volt. Képeit a kocsija csomagtartójában berendezett vegyi laborban hívta elő, majd még az éjszaka folyamán a bulvársajtónak adta el. - írják a róla szóló wikipédia bejegyzésben. Az itt látható fotóról a mai napig nem tudni sokat, annyi biztosnak tűnik, hogy Weegee július 22-én egész nap a tengerparton fotózott. A "Drowning Victim" című fotó az International Center of Photography kiállításán az egyik legnépszerűbb fényképnek bizonyult, pár napja pedig a New Yorkban megjelenő Daily News online oldalán a fotóriporter 12 legsokkolóbb fotójának listájára is felkerült.

w-dv1940.jpgFotó: Weegee: Drowning Victim, Coney Island, 1940 / Vízbefúlt férfi Coney Island-en, New York, 1940

Száz évvel a fényképészet megszületése után a legtöbb ember már megtanulta, hogy ha fényképezőgépet lát akkor mosolyognia kell. A fent látható képen ezt a lehető legrosszabbkor teszi ez a fiatal nő, aki a barátja vagy férje(?) életéért küzdő vízimentők és az orvos között pózolt Weegeenek. A mosolygó, pin-up pózban térdelő lányról semmit sem tudni, de tény, hogy a fotóriporter jól elkapta ezt a pillanatot, így téve még morbidabbá a látványt. A fotó egy sorozat részeként napilapban is megjelent, de Weegee az alábbi mondaton kívül semmilyen kommentárt nem fűzött a képekhez: "Tömeg volt nagyon a szigeten és meleg, kb 32 fok. Aznap mindenki korán jött és későn ment haza." Első fotóalbuma Naked City (1945) címmel jelent meg, majd Mark Hellinger filmproducer megvásárolta tőle a könyv címének felhasználási jogát. 1948-ban a Weegee által ábrázolt stílus jelenik meg Hellinger A meztelen város - The Naked City című filmjében, melyről így ír Charles R. Hale fotóesztéta a Weegeet bemutató esszéjében: "A Meztelen város film zárójelenetében a narrátor ezt mondja: 'A meztelen városnak nyolcmillió története van. Ez az egyik volt közülük.' Én pedig mindig azon gondolkodom, hogy ki volt az a lány? Miért mosolyog? Mi lehet az ő története?"

(forrás: wikipedia.hu; icp.org;)

Weegee gyilkosságokról, halálos balesetekről készített fotóit, felnőtteknek szóló 18+-os bejegyzésünket ITT találod. A 2013 szeptemberében megrendezett csoportos kiállításunkon a botrányok krónikásától is láthattál fotót a Mai Manó Házban.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása