Berenice Abbott: Pennsylvania állomás, Manhattan, New York, 1936

2013. október 15. Mai Manó Ház

A Howard Greenberg fotógyűjteményét bemutató sorozatunkban Pfisztner Gábor segítségével ma Berenice Abbott képét ismerhetitek meg, melyet most a Mai Manó Házban is megtekinthettek.

Berenice Abbott: Pennsylvania állomás, Manhattan, New York | Pennsylvania Station, Manhattan, New York, 1936

A képen látható csarnokot közrefogó épületegyüttest 1963-ban lebontották, helyén ma a Madison Square Garden áll. Abbott láthatóan nagy hangsúlyt fektetett az építészetileg fontos részletek hangsúlyozására, a szerkezeti elemek kiemelésére, mindezt pedig egy olyan technikai megközelítésben, amely áthatotta a korszak fotográfiai gyakorlatát. Az állványra helyezett nagy formátumú géppel, szűk rekesznyílással készült felvételek „divatját” akkortájt az F:64 csoporthoz kötötték, amely nevét éppen erről a nagyon kis blendenyílásról kapta. A „csoport” tagjai (többek között Edward Weston, Ansel Adams, Minor White vagy Imogen Cunningham) kizárólag ilyen beállítással dolgoztak. Abbott a „Penn Station”-ről készült felvételeket a Federal Art Project megbízásából rögzítette 1935 és 1938 között.

ba_pennstation1936.jpgFotó: Berenice ABBOTT Pennsylvania állomás, Manhattan, New York

(forrás: tumblr.com)

A hatalmas csarnok kecses acél- és üvegszerkezete levegős és világos teret fogott közre, amely nemcsak építészeti szempontból vonzhatta a fotográfus Abbottot, hanem főként a fények és a szabályos formákba rendezett térstruktúra miatt is. Így válnak hangsúlyossá a korlátok és lépcsők átlói, az acél tartóoszlopok szigorú vertikalitása, illetve a föléjük boruló üvegtető könnyed és lendületes ívei. Abbott témaválasztásában és későbbi stílusa kialakításában igen sokat köszönhet a francia Eugène Atget-nak, akit még Párizsban ismert meg a New York-i dada csoport alapítójának, Man Ray-nek a közvetítésével. Atget hosszú évtizedeken keresztül rögzítette az átalakulóban lévő Párizst, ahol házakat, lépcsőházakat, kirakatokat, üzletportálokat fényképezett. Abbott sok olyan felvétele található ma közgyűjteményekben, amelyek meghatározó kordokumentummá váltak és őrzik azóta eltűnt építészeti remekek vagy épp jelentéktelen épületek látványát és emlékét. (Pfisztner Gábor) 

Berenice Abbott (1898-1991) Changing New York (Változó New York) című sorozatának lenyűgöző fotóit, melyet a harmincas években készített, ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása