Robert Capa párizsi divatfotói

2013. október 20. Mai Manó Ház

A jövő héten lesz Robert Capa születésének 100. évfordulója, és ebből az alkalomból több Capa témájú bejegyzést is találhattok a napokban blogunkon. Kincses Károly így ír Robert Capáról a Fotográfusok Made in Hungary című könyvében: "Első képriportja 1934-ben jelent meg a Vu-ben, ekkoriban változtatta nevét Capára, szinte egyszerre barátnőjével, aki Gerda Pohorylléből lett Gerda Taro. A külhoni szakirodalom tévesen Robert Taylor és Frank Capra nevéből ötvözte a Robert Capa nevet, de mi úgy tudjuk, még Pesten, a gimnáziumban Cápának szólították nagy szája és rámenős természete miatt. Odakint nem tett egyebet, mint ezt angolosította, elhagyván róla az ékezeteket. […] A világháború végeztével névjegyet készült nyomtatni „Robert Capa hadifényképész, munkanélküli” felirattal. Ismerve a világtörténelem azóta eltelt szakaszát, Capa élettörténetét, aligha tudott volna sokat elosztogatni belőle. A háború után megkapta az amerikai állampolgárságot is, immáron hivatalosan is Robert Capa néven." 
A legnagyobb pesti vagányt, Robert Capát, mint fotóriportert vagy haditudósítót ismerjük fényképei alapján, mai bejegyzésünkben pedig egy egészen szokatlan oldalát mutatjuk be a világhírű magyar fotóművésznek, hiszen ezúttal divatfotóiból válogattunk. 

capa_fs002.jpgFotó: Robert Capa: Paris. 1st arrondissement. Place Vendôme.
A Dior model, wearing a "New Look" long skirt. 1948.
© International Center of Photography © Robert Capa 

A Dior divatházat Christian Dior 1945-ben alapította Párizsban Pierre Allemandival.  Dior különösen a New Look-stílussal vált népszerűvé 1947 táján. Robert Capa fotói a párizsi Vendome téren készültek a negyvenes évek végén és az ötvenes évek elején. 

capa_fs003.jpgFotó: Robert Capa: Paris. 1st arrondissement. Place Vendôme.
A Dior model, wearing a "New Look" long skirt. 1948.
© International Center of Photography © Robert Capa 


capa_fs004.jpgFotó: Robert Capa: Paris. A Dior model, wearing a "New Look" long skirt.
In the background: the Pont de Grenelle bridge across the Seine River, a replica of the Statue of Liberty and the Eiffel Tower. © International Center of Photography © Robert Capa

capa_fs005.jpgFotó: Robert Capa: Paris. Fisherman and Dior model, wearing a "New Look" long skirt.
In the background: the Seine River and the Eiffel Tower.
© International Center of Photography © Robert Capa 

capa_fs006.jpgFotó: Robert Capa: Paris. Vendome Square (Place Vendôme).
A Dior model, wearing a "New Look" long skirt.
© International Center of Photography © Robert Capa

(forrás: magnumphotos.com)

Nemrég Robert Capáról hat portrét mutattunk be. Az első képen hároméves, az utolsó a halála előtti évben készült. Ezt a bejegyzést ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása