Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Urbán Ádám: Faludy György és Fanny (18+ videó)

2014. március 23. Mai Manó Ház

FRISSÍTÉS!

2015. november 3.
A videót egy felhasználói bejelentést követően törölte a YouTube az oldaláról.
2015. december 15.
Urbán Ádámmal egyeztetve úgy döntöttünk, hogy a Faludyról és feleségéről szóló rövidfilmet az index.hu videófelületére, az Indavideóra is feltöltjük.

A 92 éves Faludy György és 28 éves felesége, Kovács Fanny 2002. július 7-én esküdtek egymásnak örök hűséget. Urbán Ádám fotóriporter volt az a szerencsés, aki dokumentálhatta a Kossuth-díjas költő és felesége ünnep- és hétköznapjait. Ádám volt az a személy, aki 2002-ben a mára megszűnt Penthouse magazin felkérésére készíthette a házaspárról a nagy botrányt kavart aktfotósorozatát is. „Megkeresett bennünket Klivinyi Zoltán, aki akkor a lap tulajdonosa volt, úgy emlékszem, ez volt a második száma, az elsőben még nem szerepelt híresség. Amikor felkértek bennünket a fotózásra Gordon István főszerkesztővel, mi igent mondtunk. Gyurka is nagyon büszke volt rá. A fotózás után ők pezsgőztek, én meg felfáztam.” - emlékszik vissza Kovács Fanny az aktfotózásra egy 2010-ben készült interjúban

urban_adam2.jpgFotó: Urbán Ádám
"Sokan vannak, kik erről mit se tudnak, vagy háborognak, ha nézik, pedig egyedül ezt nevezem szerelemnek a lepedőnktől föl az egekig.” (Faludy György) 

 

Urbán Ádám e felvételeivel a 2002-es Sajtófotó pályázaton társadalomábrázolás és portré kategóriákban díjakat nyert. A költőt és feleségét ruhátlanul is megjelenítő sorozathoz Faludy négysoros verseket írt, s közös munkájuk még ugyanabban az évben fotóalbumban is megjelent az alábbi előszóval: Álszemérmes országunkban talán sokakban megütközést kelt ez a rendhagyó és különleges album, amelynek művészi fotói a költő és fiatal feleségének, Faludy-Kovács Fannynak hétköznapjait és szerelmes-szép ünnepét mutatják be. Talán még soha nem került fotográfus ilyen intim közelségbe, barátságba Faludy Györggyel, mint a fiatal és tehetséges fotós, Urbán Ádám. Az Ünnep bensőséges pillanatképei mellett a költő feleségéhez külön e kötet számára írt, szerelmes versei olvashatók. "Mit szólhatnék. Elolvadok a gyengeségtől. Lényed mellett megszédülök. Ha átölellek karomból kiesik a csont." A könyv azonban szomorú aktualitásoktól sem mentes. A 92 éves költő odüsszeiája még nem ért véget. A napjainkban körülötte zajló hangos botrányok (lakásügye, könyvtárának elárverezése, a házassága által kiváltott meg nem értés, rosszindulatú pletykák) hatására Faludy György -immáron harmadszor és végleg emigrációba készül. Feleségével hamarosan elhagyják az országot. A megbékélést és a nyugalmat egy eldugott kis törökországi faluban kívánják megtalálni. A kötetben szereplő fényképek Magyarországon töltött utolsó heteiket örökítik meg. A záróképeken az árverezés előtti feldúlt könyvtár látható. Valószínűleg ez az utolsó album, amelyet róluk itthon készíteni lehetett. 

Ma már tudjuk, hogy Faludy végül itthon maradt és személyét továbbra is nagyfokú érdeklődés övezte. A Pokol tornácán című kötetének bemutatóját sajnos már nem érhette meg, a Kossuth-díjas költőt 2006. szeptember 1-jén, otthonában érte a halál. Az alábbi rövid kisfilmben Urbán Ádám fotográfiát láthatjátok, melyek között a nagy visszhangot kiváltó aktfotók is szerepelnek, csak akkor kattints, ha ez nem zavar! (Ezúton is köszönjük még egyszer a videó publikálásához kapott engedélyt.)

Az idén is sajtófotódíjat nyert Urbán Ádám fotóriporter egy másik, nagyon érdekes videóját - melyben kortárs magyar fotóművészek mesélik el kedvenc képeik történetét - ITT találod. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása