A Reagan elleni merénylet Salgado fotóin (1981)

2014. március 30. Mai Manó Ház

1981. március 30-án hajtotta végre Ronald Reagan amerikai elnök elleni merényletét John W. Hinckley. Az akkor 25 éves bukott főiskolai diák, John W. Hinckley a 22-es kaliberű revolverével elkövetett merénylettel próbálta felhívni magára Amerika, de elsősorban Jodie Foster színésznő figyelmét. A történelmi eseményt korunk egyik leghíresebb fotográfusa, Sebastião Salgado is dokumentálta. A beszéd után Reagan elnök integetett az embereknek, majd elindult az autója felé. Ekkor érkezett meg Sebastião Salgado, brazil fotóriporter is az eseményre. Pillanatokkal később hat lövés dördült el balról, testőrök vették körbe az elnököt, az emberek kiabáltak és pánik tört ki. Salgado elmondása szerint képtelen volt azonnal fotókat készíteni, csak a jelenetet figyelte, látszólag anélkül, hogy felfogta volna, hogy mi történik. Látta, ahogy az elnököt az autóba menekítik a testőrök, mások pedig a merénylőre ugrottak. Az egész jelenet csak néhány másodpercig tartott és Salgado csak akkor kezdett el fotózni, mikor az elnöki autó már elindult a kórházba. Az a támadás után készült kép tette híressé, amin a biztonsági őrök a már leterített merénylőn fekszenek. Salgado egy interjúban azt nyilatkozta, hogy míg Ron Edmonds a Pulitzer-díjas képéért 50 dollárt kapott az AP-től, ő sokkal többet keresett a támadás után készített fotójával, melyet különböző újságok és magazinok képszerkesztői vásároltak meg. 

salgado_reagen.pngFotó: Sebastião Salgado: 1981. március 30. Washington 

„Az elmúlt hét hónapban tucatnyi verset, levelet és szerelmes üzenetet küldtem azzal a félénk reménnyel, hogy felkelthetem az érdeklődésedet. Bár több alkalommal beszéltünk telefonon, sohasem volt bátorságom egyszerűen közeledni hozzád és bemutatkozni […] nem tudok tovább várni arra, hogy lenyűgözhesselek.”(John W. Hinckley Jodie Fosternek küldött leveléből) Míg John Lennon gyilkosa, Mark Chapman számára a Zabhegyező című regény bizonyult végzetesnek, addig John Hinckley életét a Taxisofőr című 1976-os film határozta meg, melyben Robert de Niro egy vietnami veteránt játszott, aki merényletet követett el egy szenátor ellen, hogy így mentse meg egy fiatalkorú prostituált – Jodie Foster – életét. Hinckley több tucatszor nézte végig a Taxisofőrt, majd a film hatására lőgyakorlatokba kezdett és beleszeretett a fiatal nőbe. A férfi először verseket küldött Fosternek, majd amikor a színésznő beiratkozott a Yale Egyetemre, a connecticuti New Havenbe költözött, és követni kezdte imádottját. Hinckley és Jodie Foster legalább egyszer telefonon is beszéltek egymással, a művésznő elutasítása azonban egyértelmű volt, ami súlyos következményekkel járt a férfi elmeállapotára nézve. A későbbi merénylő úgy gondolta, hogy ha valamilyen „történelmi” tettet hajt végre, azzal „méltó társa” lehet majd a híres színésznőnek, ezért előbb egy repülőgépet akart eltéríteni, majd – a Taxisofőr című filmből merítve ihletet – az elnököt akarta meggyilkolni, de az is megfordult a fejében, hogy öngyilkosságot követ el. Miközben gondosan tanulmányozta a Kennedy-gyilkosságot, Hinckley Edward Kennedy szenátor, majd az 1981 januárjában leköszönő Jimmy Carter megölését is eltervezte, ám március 30-án végül Ronald Reagant vette célba. Az elnök, aki súlyos mellkasi sérülést szenvedett a hivatalba lépése utáni 70. napon, felépült sebeiből és két cikluson át irányította az Egyesült Államokat. John Hinckley másik három áldozata szintén túlélte a támadást; ketten közülük szerencsésen fel is épültek, James Brady sajtószóvivő azonban – akit a fején talált el a golyó – örökre tolószékbe kényszerült. 

Ezeken a képeken, melyeket Mike Evans készített, Salgadot láthatod munka közben a merénylet helyszínén.

evans_reagan.jpg

salgado_reagen2_1.jpg

Salgado.jpgFotó: Mike Evans

 

salgado_reagen2.jpgFotó: Sebastião Salgado: 1981. március 30. Washington
[Nagyobb méretért KATT a képre!] 

 

salgado_reagen3.jpgFotó: Sebastião Salgado: 1981. március 30. Washington

(forrás: blog.estadao.com, rubicon.hu; múlt-kor.hu; reagan-utexas-edu)

A Pulitzer-díjas képekből készített válogatásunkat - köztük Edmonds Reagan elleni merényletet dokumentáló fotójával - ITT, a Taxisofőr című film forgatásán készült képet a 13 éves Jodie Fosterről ITT, és John Lennon közös fotóját gyilkosával Marc Chapmannel, mely a támadás előtt nem sokkal készült ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása