Kép-kockák #4 - Bert Stern: Marilyn Monroe

2014. június 19. Mai Manó Ház

A Marilyn Monroeról készült utolsó aktfelvételeket már láthattátok egy korábbi bejegyzésünkben, ma pedig ismét a Los Angeles-i Bel Air Hotelben a Vogue számára Bert Stern által készített több mint 2500 képkockából válogatunk. A mára már ikonikussá vált sorozat Monroe tragikus halála után a "The Last Sitting" címet kapta. A magazinok vezérhajója soha nem közölt még semmit Marilynről – aki, mint köztudomású, valójában Norma Jean Baker volt, törvénytelen gyerek, vagyis igazán nem olyan társadalmi körökből származott, amelynek a Vogue általában a figyelmét és oldalait szentelte – írja Hans-Michael Koetzle a Photoicons című könyv második kötetében. Marilyn Monroe a fotózásra egy halványzöld pantallóban és kasmírpulóverben egyedül érkezett több mint 5 órás késéssel, de a beszámolók szerint utána közel tizenkét órán keresztül hagyta magát fényképezni, hiszen imádta a fényképezőgép jelenlétét, tudta hogyan kell pózolni. A mai bejegyzésünkben található fotók akkor készültek, mikor Stern egy Nikon F gépet adott a Monroe kezébe. 

Stern_Monroe.gifFotók: Bert Stern: Marilyn Monroe egy Nikonnal, Los Angeles, 1962 

A Nikon F fejlesztését 1955-ben kezdték el, a cél egy olyan gép létrehozása volt, amely egyesítette magában az addigi tükörreflexes fényképezőgépek fejlesztéseit, de előre is lépett hozzájuk képest a funkciók terén. A modell végül 1959-ben készült el, és bátran állítható, hogy kiállta a történelem próbáját: a masszív alumínium váz, a cserélhető pentaprizma, a (távmérős gépekkel ellentétben) száz százalékos képet adó kereső, a beugró blende jó egységet alkotott ahhoz, hogy a Nikon F a hatvanas évek meghatározó gépe lehessen. (forrás: pixinfo.com)

Contact Sheets of Marilyn Monroe with a Nikon F (1).jpgFotó: Bert Stern: Contact Sheets, 1962 

Contact Sheets of Marilyn Monroe with a Nikon F (2).jpgFotó: Bert Stern: Contact Sheets, 1962

Contact Sheets of Marilyn Monroe with a Nikon F (3).jpgFotó: Bert Stern: Contact Sheets, 1962

Contact Sheets of Marilyn Monroe with a Nikon F (4).jpgFotó: Bert Stern: Contact Sheets, 1962

Contact Sheets of Marilyn Monroe with a Nikon F (5).jpgFotó: Bert Stern: Contact Sheets, 1962

Contact Sheets of Marilyn Monroe with a Nikon F (6).jpgFotó: Bert Stern: Contact Sheets, 1962

(forrás: shootingfilm.net)

Még aznap Stern egy aktsorozatot is készített Monroeról, aki a neki elküldött kontaktokon, a nem tetsző képkockákat filctollal és egy hajtűvel tette tönkre. Ezeket a fotókat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása