John L. Gaunt: Tragédia az óceánnál (1954)

2014. július 06. Mai Manó Ház

1954. április 2-án, a kora délelőtti órákban a Los Angeles Times fotósa John Gaunt éppen a kaliforniai Hermosa Beachen található otthonában heverészett, amikor meghallotta a szomszéd kiáltását: "Valami történt a strandon!" Gaunt azonnal megragadta a Rolleiflex fényképezőgépét és a tengerpart felé futott. Amikor megérkezett, látta, hogy egy fiatal pár áll közel a vízhez és kétségbeesetten próbálja vigasztalni egymást. 

1955-pulitzer-tragedy-by-sea.jpgFotó: John L. Gaunt: Tragédia az óceánnál, Hermosa Beach, Los Angeles, 1954
© John Gaunt / Los Angeles Times 

A fotóriporter ekkor megtudta tőlük, hogy 19 hónapos kisfiuk pár perce tűnt el a vízben. Gaunt négy fotót készített a gyászoló párról, melyek közül a bejegyzésben is látható kép másnap reggel a Los Angeles Times címlapján Tragedy by the sea címmel jelent meg, és ugyanezzel a fotóval egy évvel később elnyerte többek között a Pulitzer- és az AP Managing Editor's díjat is. Később kiderült, hogy a kisgyerek a parthoz közeli ház udvarán egyedül játszott, majd valószínűleg lesétált a partra és a gyorsan érkező dagály elragadta. A Pulitzer bizottság "megrendítőnek és mélyen megindítónak" találta a fényképet, bár már akkoriban is sokakban felmerült a kérdés, vajon mennyire volt etikus Gaunt, aki 30 évesen, egy hároméves kislány apukájaként készítette el ikonikus felvételét a házaspárról, akikkel addig sohasem találkozott. Az 1924-ben született John L. Gaunt a második világháborúban az Amerikai Egyesült Államok Légierejében szolgált, majd tanulmányait egy dél-karolinai egyetemen folytatta. Fotóriporterként közel negyven éven keresztül, 1950-től 1988-ig dolgozott a Los Angeles Times-nak, ahol 1955-ben Pulitzer-díjat kapott a 60 évvel ezelőtt készült Tragédia az óceánnál című megrázó fotójáért.

A Pulitzer-díjas fotókból készült válogatásunkat ITT, egy 1940-ben vízbefúlt férfi mellett mosolygó és pózoló barátnő megdöbbentő fényképének történetét pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása