Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Erwin Olaf: Chessmen (18+)

2014. július 16. Mai Manó Ház

Az 1959-ben Hollandiában született Erwin Olaf autodidakta fotográfus, aki provokatív, ellentmondásos munkáival szerzett világhírnevet, de a Microsoft, a Nintendo, a BMW, a Nokia, a Virgin, a Heineken, valamint az állatvédő és dohányzásellenes egyesületek számára készített abszurd, vicces vagy éppen gyakran szürrealisztikus fotóit is sokan ismerhetik. Újságírónak indult, majd később fotózni kezdett. A széles körű ismertségét a hagyományos tabukat semmibe vevő, az emberi test deformációival, a szexualitással vagy a halállal foglalkozó sorozatainak köszönheti, az utóbbi időben azonban finomabb irányba indult el: a gesztusok és az érzelmek érdeklik. Olaf 2013-ban járt Budapesten az EUShorts Fesztivál díszvendégeként. Látogatása egyik állomásaként a MOME-n is teltházas előadást tartott. A Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban idén többen is az ő munkáiról írták szakdolgozatukat, ezért úgy gondoltam, hogy ma az egyik olyan sorozatát mutatjuk be, melyet még "pályakezdőként" 1987-ben kezdett el fotózni. A képek érdekessége, hogy Olaf a szürreális sorozatában egy-egy sakkfigurát keltett életre a fotográfia segítségével.

A bejegyzésben provokatív módon ábrázolt meztelenséget láthatsz, csak akkor lépj tovább, ha ez nem zavar! 

001.jpgFotó: Erwin Olaf: Részlet a Chessmen sorozatból, 1987 

Erwin Olaf a nyolcvanas években végigfotózta Hollandia underground világát, de komoly szakmai sikert első saját sorozata, a hatalmasok és az alárendeltek viszonyát boncolgató 32 fotóból álló Chessmen hozta, mellyel 1988-ban elnyerte a Fiatal Európai Fényképészek pályázatának első díját. Nemzetközi karrierje is ennek kapcsán indult be; így a kilencvenes években a legnépszerűbb reklámfotósok közé emelkedett. Munkásságának hangsúlya mára áttevődött a saját, művészi projektekre. Eleinte ezek sem nélkülözték a polgárpukkasztást: a 2000-ben készült Royal Blood sorozatában elhunyt uralkodókat és főnemeseket keltett életre, a Fashion Victims képein pedig meztelen modelleket tett személytelenné divatmárkák papírzacskóival. A kétezres évek második felére lehiggadt, témaválasztásában is érettebbé vált, és új sorozataival sorra sikereket arat a művészfotózás világában. Ma Hollandia legismertebb fotográfusai közé tartozik: A negyvenedik születésnapján ő készítette az ünnepi portrékat a trónörökös Máxima hercegnőről, 2011-ben pedig elnyerte az ország legnagyobb művészeti elismerését, a százezer euróval járó Johannes Vermeer Awardot. – olvashatjuk a hg.hu oldalán megjelent interjúban.

002.jpgFotó: Erwin Olaf: Részlet a Chessmen sorozatból, 1987 
003.jpgFotó: Erwin Olaf: Részlet a Chessmen sorozatból, 1987 
004.jpgFotó: Erwin Olaf: Részlet a Chessmen sorozatból, 1987 
005.jpgFotó: Erwin Olaf: Részlet a Chessmen sorozatból, 1987 
006.jpgFotó: Erwin Olaf: Részlet a Chessmen sorozatból, 1987 
007.jpgFotó: Erwin Olaf: Részlet a Chessmen sorozatból, 1987 
008.jpgFotó: Erwin Olaf: Részlet a Chessmen sorozatból, 1987 
009.jpgFotó: Erwin Olaf: Részlet a Chessmen sorozatból, 1987 
010.jpgFotó: Erwin Olaf: Részlet a Chessmen sorozatból, 1987 

(forrás: erwinolaf.comhg.hu; kontraplan.com)

"Jó képet csinálni olyan, mint szeretkezni." - mondta egykor Jan Saudek cseh fotográfus, akinek különleges aktfotóit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása