Rocco Morabito: Az élet csókja (1967)

2014. augusztus 03. Mai Manó Ház

Rocco Morabito 1967 júliusában egy megbízás miatt kocsikázott Jacksonville-ben, amikor meglátott egy csapat munkást a nyugati 26. utcában, akik egy villanyoszlopon dolgoztak. Morabito így emlékszik vissza a szerencsésen végződött balesetre: „Elhaladtam a férfiak mellett, akik éppen dolgoztak, majd továbbhajtottam, hogy elvégezzem a rám bízott feladatot… Úgy gondoltam, hogy majd visszamegyek és készítek néhány képet a munkásokról is.” Mikor Morabito később visszatért a helyszínre, már a kiabáló emberek és az ájult munkás látványa fogadta. A riporter azonnal hívta a mentőket a kocsijából, majd az oszlop felé fordulva látta, hogyan próbálja J.D. újraéleszteni kollégáját. Morabito csak néhány képet készített, amikor meghallotta, amint Thompson mindenki megkönnyebbülésére ezt kiabálja: „Lélegzik!”

The Kiss of Life - A utility worker giving mouth-to-mouth to co-worker after he contacted a high voltage wire, 1967.jpgFotó: Rocco Morabito: The Kiss of Life, 1967 

A Pulitzer-díjas fotót Rocco Morabito Rolleiflex fényképezőgépével készítette. A képen a villanyszerelő J.D. Thomson-t láthatjuk, amint szájon át lélegezteti kollégáját, Randall G. Champion-t, akit munka közben áramütés ért, de a biztonsági heveder felfogta és meggátolta, hogy leessen az oszlopról. A kezdő villanyszerelők csak egy rutinmunkát végeztek, amikor Champion véletlenül hozzáért az egyik vezetékhez, áramütés érte és a sokktól elájult. Thompson, aki négy póznával arrébb dolgozott, amint meglátta, hogy mi történt a szerencsétlenül járt társával, azonnal elindult felé és elkezdte szájon át lélegeztetni. A körülményekből adódóan szívmasszázst nem tudott végezni, de addig fújta a levegőt Champion tüdejébe, ameddig nem érezte, hogy visszatér a légzése, majd kikapcsolta a hámot, és leereszkedett vele a földre. Thompson és egy másik munkás is elkezdték a szívmasszázst a földön, így Champion már valamelyest jobb állapotban volt mire a mentők a helyszínre érkeztek. Thompson rátermettségének köszönhetően Champion teljesen felépült a baleset után, és csak 2002-ben hunyt el 64 évesen. A hős megmentő még ma is él. 

RoccoMorabito.jpgFotó: Rocco Morabito díjnyertes fotójával, 1988 (AP)

Az 1968-as Pulitzer-díjazottak között olyan nagy nevű újságok képviseltették magukat, mint a New York Times, a Washington Post vagy a Detroit Free Press. A 10 fotóriporter között az egyik nyertes Rocco Morabito volt, aki az 1967-es „The Kiss of Life” című fotójával nyerte el a díjat abban az évben. A Pulitzer-díj történetében azóta sem volt több alkalom arra, hogy a Jacksonville Journal és a Florida Times Union valamelyik fotóriporterét díjazták volna. 
Az 1920-ban született Morabito 10 évesen már a Jacksonville Journal újságot árulta a belvárosban. Később a napilap levélosztályozójában dolgozott, majd a gimnázium elvégzése után a hordárok területi vezetője lett. A második világháborút követően visszakerült a laphoz, ahol egy szabadságon lévő sportriportert kellett helyettesítenie, így kezdett el fotózni. Később ő maga nagyította és hívta elő képeit a sötétkamrában. Morabito 1982-ben ment nyugdíjba a Jacksonville Journaltól, utána megnyitotta saját fotós boltját. 2009. április 5-én halt meg. (Spéder Zsófia)

(forrás: jacksonville.com)

A Pulitzer-díjas fotókat bemutató sorozatunk korábbi részét - John L. Gaunt: Tragédia az óceánnál (1954) - ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása