Franco Fontana: Absztrakt tájképek (1978-2000)

2014. augusztus 14. Mai Manó Ház

Az 1933-ban Modenában született Franco Fontana leginkább színes absztrakt tájképeiről ismert, amelyek a Föld természeti elemeinek sokaságát egyszerűen zöld és sárga fűre, kék égre, zöld fákra és fehér felhőkre szűkítik le. Őt tartják a fotográfiai vonal-fogalom megalkotójának. Képeit az ECM Jazz kiadó gondozásában megjelent zenei albumok borítójaként is láthatjuk, de művészeti értéküket jól jelzi, hogy a legnevesebb múzeumok gyűjteményei is őrzik. Fontana egy 35mm-es Canonnal dolgozik, melyhez három lencsét használ, és egy angol magazinnak adott interjúban André Kertészt nevezte meg kedvenc fotográfusaként. „Legismertebb munkáim tájképek. Igyekszem térben és időben elkülöníteni mindazt, ami általában végtelen sok részlettel keveredik össze. Az egyik belső igényem az, hogy az emberi szem elé táruló teljességből néhány alapvető elemet ragadjak ki és a zavaró természeti elemek kiküszöbölésével harmonikus egységet hozzak létre. Így olyan tájkép jön létre, amelyet a tér, a forma, a rajz és a szín finom kapcsolatai alkotnak.” – nyilatkozta a Sunday Timesnak évekkel ezelőtt Franco Fontana, olasz fotóművész. 

fontana001.jpgFotó: Franco Fontana: Puglia, Italy, 1978 

„A tiszta fotográfia mellett érvelők és a médium alkalmazásának szabadságát támogatók közötti régi vita paradox módon elsimul Fontana munkásságában: ez a valóság ábrázolása a fotókémiai és mechanikai eljárás során alkalmazott technikai kidolgozás vagy manipuláció nélkül. Csak a látásmódját és választási képességét használja, amely lehetővé teszi számára bizonyos elemek kiválasztását a konkrét világ hatalmas panorámájából.” – írta róla Giuliana Scimé a Contemporary Photographers (Kortárs fotográfusok) 1982. évi kötetében. 

fontana002_1.jpgFotó: Franco Fontana: Imaginary Landscape, Puglia, Italy, 1995 

fontana003.jpgFotó: Franco Fontana: Basilicata, Italy, 1978 

fontana004.jpgFotó: Franco Fontana: Puglia, Italy, 1987 

fontana005.jpgFotó: Franco Fontana: Basilicata, Italy, 1978 

fontana006_1.jpgFotó: Franco Fontana: Basilicata, Italy, 1987 

fontana007.jpgFotó: Franco Fontana: South Dakota, USA, 1990 

fontana008.jpgFotó: Franco Fontana: Basilicata, Italy, 1995 

fontana009.jpgFotó: Franco Fontana: Basilicata, Italy, 1978

„Szerintem a fotográfia nem a tényleges valóság tanulmányozása, hanem a sugallattal, rejtéllyel és fantáziával teli eszményi igazság keresése. A fényképezés tulajdonképpen birtoklás, olyan cselekedet, amelynek során tudásra teszünk szert és a téma mélyen a tulajdonunkká válik. A fényképezésnek nem a láthatót kell reprodukálnia, hanem a láthatatlant láthatóvá tennie." (Franco Fontana) 

fontana010.jpgFotó: Franco Fontana: Landscape Series, 2000

(forrás: robertkleingallery.com; wikipedia.com, Veres Péter fordításai)

A világ leghíresebb tájfotóját ITT, Dobos Sándor, a "pályakezdő alkotó" mediterrán tájakon készült különleges panorámafotóit pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása