Lapozd át a LIFE magazin legelső számát!

2014. november 02. Mai Manó Ház

1936. november 23-án lépett be a képeslapok piacára Henry Luce a megújult LIFE magazinnal, melyet előtte egy humoros, családcentrikus kiadványként tartottak számon. Az első kiadást 360 ezren vásárolták meg, de négy hónappal később már milliós volt a kereslet az induláskor tíz centet (mai árfolyamon 1,48 dollárt, mintegy 370 forintot) kóstáló újságért. A növekedés a hetvenes évek elejéig tartott, akkor kellett először a nyolc és fél milliós példányszámot csökkenteni. Később egyre kevesebbet nyomtattak a képesújságból, majd 1978-ban a heti kiadást havira változtatták, 2007 óta már csupán különkiadásokkal jelenik meg az újságosstandokon.
Tematikájában a LIFE mindig exkluzív tartalmakkal rukkolt elő, Alfred Eisenstaedt híres csókfotójától Robert Capa normandiai partraszállásról készült sorozatáig a legmegrendítőbb és legelképesztőbb pillanatokat tárták nyilvánosság elé. Az 1936 és 1972 között megjelent lapszámok online is elérhetőek, így mai bejegyzésünkben az ikonikus hetilap legelső kiadását lapozhatjátok át. 

Novemberben a facebook oldalunkon a LIFE magazin képeiből válogatunk.

1920px-LIFE_magazine_logo.svg.png

A hetvennyolc éve debütáló hetilap Margaret Bourke-White képét választotta a legelső szám címlapfotójának, sőt annak vezércikkét is a fotóriporter írta. Ez volt az első olyan képes újság, melyben a sajtófotók kapták a főszerepet. Margaret Bourke-White 1963-ban megjelent önéletrajzából megtudhatjuk, hogy a lap indulása előtt pár héttel kereste meg őt a tulajdonos, Henry Luce, hogy készítsen képeket a Columbia folyó gátjának építéséről és a munkások mindennapjairól. Luce egy monumentális fotót képzelt el a címlapon, így esett a választása a Fort Peck gátról készült felvételre. 

A fotóra kattintva a legendás hetilap legelső számát nézheted meg!

post_1936lc-1123.jpgFotó: Margaret Bourke-White: Fort Peck Dam over the Missouri River, Montana

(forrás: hvg.hu; life.time.com; wikipedia.org)

A LIFE magazin leghíresebb címlapjaiból ITT és ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása