18 díjnyertes kép a 2014-es év magyar sajtófotóiból

2015. március 19. Mai Manó Ház

Ismét a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban lesz látható a magyar fotóriporteri szakma legnagyobb seregszemléje. (2013 díjnyertes képeit ITT találod.) A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya harmincharmadik alkalommal írta ki a Magyar Sajtófotó Pályázatot, amelyre 243 fotográfus, 2738 pályázattal, összesen 7164 képpel pályázott. A kategóriák közül az Emberábrázolás-portré kategóriába érkezett a legtöbb pályamű, a zsűri összesen 506 egyedi és sorozat pályamű közül válogathatott. A 33. Magyar Sajtófotó Pályázat nyilvános zsűrizése 2014. január 16-18. között zajlott a Magyar Sajtóházban. Az idei zsűri összetétele kifejezetten erős volt, tagjai korban és szakmailag is széleskörű tapasztalattal és megközelítéssel rendelkeznek. Adrian Evans, a zsűri elnöke, a Panos Pictures igazgatója, amely a szociális témákat különösen érzékenyen feldolgozó tevékenységéért vált elismertté a szakmában, emellett korábban háromszor is részt vett a World Press Photo zsűrizésében. A zsűri további tagjai az alábbi személyek voltak: Eric Baradat, az AFP Photo főszerkesztője; Bócsi Krisztián, a Bloomberg Finance fotográfusa, Marián Pauer fotótörténész, kurátor; és Reviczky Zsolt, a Népszabadság fotóriportere.
A március 20-tól látogatható kiállításnak köszönhetően bárki bepillantást nyerhet a magyar fotóriporterek lenyűgöző és izgalmas világába, illetve a képek segítségével felidézheti 2014 legemlékezetesebb pillanatait is. 
Mai bejegyzésünkben a 33. Magyar Sajtófotó pályázat nagy- és különdíjasainak, valamint a kategóriák első helyezettjeinek képeit láthatod.

MÚOSZ Nagydíj:
Béli Balázs: Úton Európába (Barikád hetilap)

33sf001.jpgFotó: Béli Balázs:
2013-hoz képest két és félszeresére nőtt az Európába érkező illegális bevándorlók száma, több mint negyedmillió menekült próbált meg az EU határain keresztül Nyugat-Európába eljutni. Magyarország számára a magyar-szerb határon át érkező migránsok okozzák a legnagyobb problámát. Tavaly közel 30 ezer, többnyire szír, afgán, koszovói albán menekült szökött át a déli határszakaszokon. Ásotthalom külterületein mezőőrök és polgárőrök segítik a rendőrség munkáját, kiérkezésükig feltartóztatják a migránsokat. Magyarországnak az EU tagságból fakadóan be kell fogadnia ezeket az embereket menekültstátuszuk elbírálásáig, erre az időre szabad kijárású menekülttáborokban helyezik el őket, ahonnan legtöbben rövid időn belül tovább utaznak Nyugat-Európa felé. 

Részlet a kiállítás sajtóanyagából:
A sajtófotó lassan száz éve önálló műfaj a fotográfiában. A hétköznapok műfaja – szándékosan nem mondom, hogy művészete. Szerintem annyira önálló, hogy ha múzeumok, kiállítóhelyek falaira kerül, nem kell más műfajok attribútumait magára öltenie a megjelenéshez. Ezért nem használtuk az idei kiállításon a megszokott képkereteket.
Napról-napra szűkül a nyomófelület, így a képek egyre kevésbé jelenhetnek meg eredeti, nyomtatott formájukban. Szinte nem látunk a hangsúlyokat kiemelő, az értelmezést segítő, betördelt képriportokat. Mindezt, ha nem is pótolja, reményeink szerint felidézi az idei kiállítás korábbiaktól eltérő formája. Megpróbáltuk a Capa Központ falain megjeleníteni az újságok, magazinok hangulatát, formavilágát. Nem egyét, természetesen, hanem valamilyen idealizáltat vagy általánosat, de mindenképp – sajnos – egyre kevésbé létezőt. Arra tettünk kísérletet, hogy a képek a saját, eredeti, természetes közegükhöz minél inkább hasonló környezetben jelenhessenek meg.
A hagyományos újságnyomásra, a rotációs technológiára utalnak a falakon kiterített, hosszú papírtekercsek. Ezek szélessége alig haladja meg az egy métert, ami kissé megnehezítette a tördelést, gyakran éreztük, hogy beszorultunk az adott felületre. Éppen úgy jártunk tehát, mint amikor a szerkesztőségben kiderül, hogy egy-egy újságoldal nincs gumiból, nem nyújtható tetszőlegesen és így határt szab az elhelyezhető képek számának és méretének.
A 33. Magyar Sajtófotó Kiállítás tervezésekor és készítésekor a legfőbb célunk az volt, hogy ez a kiállítás minél inkább a sajtófotókról és az azokat készítőkről, a fotóriporterekről szóljon. Szigeti Tamás

André Kertész Nagydíj:
Balázs Attila (MTI külső munkatárs)
Sorozat 

33sf002.jpgFotó: Balázs Attila (MTI külső munkatárs)
A 62 éves Antal Barnabás József másfél éve él az utcán Nyíregyházán. Karácsony éjjelén felvette a katolikus karitásztól kapott legjobb ruháját, hogy részt vegyen az éjféli misén.

Hír-eseményfotó (egyedi) 1. díj és Escher Károly-különdíj a legjobb hírképért:
Móricz-Sabján Simon: Netadó tüntetés 

33sf003.jpgFotó: Móricz-Sabján Simon:
Az Erzsébet hídon vonuló több tízezres tömeg egyszerre tartja a magasba mobiltelefonjait az internetadó elleni tiltakozásként 2014. október 28-án.

Munkácsi Márton díj a legjobb kollekcióért:
Hajdú D. András (szabadúszó) 

33sf017.jpgFotó: Hajdú D. András: Példakép. Pécs, György-telep (roma szegregátum).Közönséges házimacska szemlél elmélyülten egy száradni kiterített pokrócot, amelyen egy vélhetőleg szerencsésebb, nagyobb és erősebb rokonának portréja látható.

A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter:
Balázs Attila, az MTVA/MTI külső munkatársa 

33sf005.jpgFotó:  Balázs Attila, az MTVA/MTI külső munkatársa:
Fák szakadó esőben egy autó szélvédőjén keresztül a Sóstói úton Nyíregyházán 2014. május 15-én.

A 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter:
Béli Balázs (Barikád hetilap) 

33sf006.jpgFotó: Béli Balázs: Ónos eső miatt kidőlt fák zárják el a 21-es főutat Mátraháza közelében. 2014.12.01.

Képriport (sorozat) 1. díj:
Csudai Sándor: Háború az utcán 

33sf007.jpgFotó: Csudai Sándor: 
Háború az utcán Több százezer tüntető vette be 2014 elején Ukrajna fővárosában, Kijevben a Függetlenség teret. Az országban véres polgárháború dúlt, melynek több száz sérültje és halálos áldozata volt. A kormányellenes tüntetések a gyülekezési jogot korlátozó rendelkezés elfogadása után nyílt utcai harcokba torkolltak, a tüntetők a brutális rendőri fellépés ellenére elfoglalták a hivatalos intézményeket és barikádokat építettek a belváros köré. A Majdanon február 20-án elszabadult a pokol. A tűzzel borított, körbe bástyázott főtérről a demonstrálók megelégelve az állóharcot lerohanták a rendőröket. Ekkorra előkerültek az éleslőszerek és mindkét oldalon vérengzésbe fulladt a felkelés. A teret sebesültek és halottak borították, akik célzott lövéseket kaptak az épületekben megbújó orvlövészektől. Az összecsapásokat követően Kijev főterén temetési szertartásokkal hősként búcsúztatták az ütközetek során életüket vesztett forradalmárokat.

Emberábrázolás-portré (egyedi) 1. díj:
Veres Viktor: Bálvány 

33sf008.jpgFotó: Veres Viktor: Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz frakcióülése után, távozóban a Képviselői irodaházból november 4.-én délután.

Emberábrázolás-portré (sorozat) 1. díj:
Bődey János: Visszatérés a csillagos házakba - Back to the Yellow-star houses 

33sf009.jpgFotó: Bődey János: Visszatérés a csillagos házakba sorozat A mi házunk is csillagos ház volt, ide születtem és ide jöttem vissza az ostrom után, minden romokban volt. Egyedül maradtam, anyámat deportálták, rokonaimat megölték. De itt lakom azóta is.

Művészet – Műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel (egyedi) 1. díj: 
Eöri Szabó Zsolt: Éjjeli menedékhely

33sf010.jpgFotó: Eöri Szabó Zsolt: Törőcsik Mari Luka, a vándor szerepében az Éjjeli menedékhely c. produkcióban, amelyet Viktor Rizsakov rendezett. A bemutatót 2014. november 8-án tartották a Nemzeti Színházban.

Művészet – Műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel (sorozat) 1. díj:
Hartyányi Norbert: Mr. Franz Koffer 

33sf011.jpgFotó: Hartyányi Norbert: Mr. Franz Koffer, alias, Kőhalmi Ferenc. Édesapja álmát vitte tovább, aki kispolgári életüket színezte ki apró-cseprő amatőr zseb trükkökkel. Az otthoni bűvészdoboztól eljutott a szakma legrangosabb nemzetközi versenyeire, majd többszörösen díjazott bűvész vált belőle. Mestereitől megtanulta az évezredes bűvész trükkök csínját-bínját, így számára az illúziókeltés nem csak hivatás, hanem életforma is, amivel megszínezi a vele szembejövők életét.
Ferenc otthonában gyakorolja az egyik színpadi kártya trükköt.

Sport (egyedi) 1. díj:
Süveg Áron: Falramászás 

33sf012.jpgFotó: Süveg Áron: Kiss Benedek, az egyik legeredményesebb hazai freestyle snowboardos edzés közben az ausztrai Flachau Winkl-ben. A háttérben alulról felszálló köd tökéletes stúdió hatással varázsolja meg a képet.

Sport (sorozat) 1. díj:
Mohai Balázs Highline a Szellemvárosban 

33sf013.jpgFotó: Mohai Balázs: A highline nem csupán a fizikai és mentális felkészültségről szól. Ez a sport egy életforma, éveken át tartó gyakorlással. Egy-egy esemény hosszas tervezést és előkészületeket igényel, a felszerelés építése akár napokig is tarthat, maga az egyensúlyozás pedig mindig óriási küzdelem. Ezúttal az évtizedek óta üresen álló szentkirályszabadjai "szellemvárost" lakta be a csapat 2014 májusában.

Természet és tudomány (egyedi) 1. díj:
Máté Bence: Prés 

33sf014.jpgFotó: Máté Bence: A téli időszakban a madarak halászata néhány be nem fagyott területre koncentrálódik. Egy ilyen pillanatban a szürke gém szorításában préselődik a kifogott méretes hal.

Természet és tudomány (sorozat) 1. díj:
Máté Bence: Nagy kócsag 

33sf015.jpgFotó: Máté Bence: Nagy kócsagok pihennek a nyílt, átlátható terepen. Ez fontos számukra, mivel így nem tudják őket megtámadni a helyi ragadozó emlősök üregekből vagy más takarásból.

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) 1. díj:
Stiller Ákos: A fal mögött

33sf016.jpgFotó: Stiller Ákos: Roma kislány biciklizik a szlovákiai Nagyida cigánysorán, amit egy két és fél méteres fallal választottak el a település többi részétől.

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) 1. díj:
Hajdú D. András: Menedékkérők 

33sf004.jpgFotó: Hajdú D. András: Menedékkérők (sorozat)
A 20 éves Galamb Nóra kezében egy éves fiával néz ki házuk ablakán 2014 október 18-án, egy nappal azelőtt, hogy Nóra és családja együttesen útnak indult a svájci Vallorbe-ba menedékjogot kérni.

Bulvár, humor (egyedi vagy sorozat) 1. díj:
Teknős Miklós 

33sf018.jpgFotó: Teknős Miklós: Rohammunka a Várkert Bazár harmadik ünnepélyes átadása előtt. A vezeték javításához ásott gödör szűkre sikerült. Beleállva nem lehetett lehajolni, a gödör széléről pedig nem lehetett elérni.

(forrás: capacenter.hu; sajto-foto.hu)

A Time magazin válogatásában jelent meg egy különleges összeállítás, melyben a szerkesztők nem a klasszikus természetfotósok munkáiból, hanem a nyomtatott és az online sajtóban 2014-ben megjelent, állatokat ábrázoló, olykor megdöbbentő riportfotókból válogattak. Ezeket a képeket ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása