A Titanic utasának fotói a fedélzetről (1912)

2015. április 12. Mai Manó Ház

Harminc évvel ezelőtt, 1985-ben Edward O'Donnell jezsuita atya az Ír Jezsuita Tartományfőnökség alagsorában keresgélt, amikor egy nagy fekete bőröndre bukkant, amelyben fotónegatív albumok, fényképek nagy gyűjteményét, köztük a Titanic útján készült felvételek albumát találta meg. Az 1960-ban elhunyt Francis Browne jezsuita atya készítette az összes fényképet, amelyek létezése ekkor már szinte teljesen feledésbe merült. A rossz hír az volt, hogy a negatívok több mint a fele nitrát alapú, ezért veszélyes és sok film állapota súlyosan megromlott. A felfedezésnek gyorsan híre ment, így a támogatóknak köszönhetően elkészítették az összes negatív másolatát, ezzel megőrizve a gyűjteményt az utókor számára.
Browne ír jezsuita pap volt, aki a Titanic fedélzetén utazott az útvonal első szakaszán az angliai Southamptonból az írországi Cobh-ba, amelyet akkor még Queenstownnak hívtak. A tengerentúli utazás hátralévő részére is maradt volna, mivel jegyet kapott ajándékba egy gazdag családtól, akikkel a hajón barátkozott össze. Azonban amikor Browne Cobh-ba érkezett, üzenetet kapott rendfőnökétől azzal a paranccsal, hogy továbbutazás helyett azonnal térjen vissza állomáshelyére.
A Titanic 1912. április 10-én délben indult el a southamptoni kikötőből, ahol majdnem összeütközött a New York óceánjáróval. A franciaországi Cherbourg kikötőjében 7 óra múlva, 19:00-kor kötött ki. Az utasok felvétele után este 21:00-kor továbbindult Queenstownba, ahova másnap 12:30-kor érkezett meg. Az elsüllyeszthetetlennek tartott óceánjáró innen indult tovább (újabb utasok felvétele után) végzetes útjára New York felé, 1912. április 11-én, délután 14:00-kor.

browne005.jpgFotó: Francis Browne: Kisgyerek játszik a Titanic fedélzetén, 1912. április 
© Fr Browne SJ Collection—UIG/The Bridgeman Art Library 

browne002.jpgFotó: Fr. Michael Garahy: Browne atya, Kilnavart, Írország, 1939. június 1.

Browne atya 1897-ben kezdett fényképezni, amikor a jezsuitákhoz való csatlakozás előtt nagy utazást tett Európában. Nagybátyjától, Roberttől kapta első fényképezőgépét az utazáshoz, amelynek felvételei nagyon ígéretesnek bizonyultak. Ezután néhány évig nem sok alkalma nyílt a fényképezésre, de lelkesedése és művészi hajlama a Titanic utazása idején is megnyilvánult. 1915-ben a brit hadsereg ezredeként szolgáló ír gárda tábori lelkészévé avatták. Ő volt az első világháború legtöbbet kitüntetett tábori lelkésze. A következő években 1950-ig több mint 42 000 negatívot készített, amelyek az akkor kialakuló Ír Köztársaság életét, valamint Ausztrália, Anglia és más országok érdekes témáit dokumentálták.
Habár a fényképezés inkább a hobbija volt mint a hivatása, Browne Titanic-ról készített felvételei még a tartalmuknál is értékesebbek. A képek jogait birtokló Bridgeman Art Library főigazgatója, Victoria Bridgeman szerint a felvételek azért is értékesek, mert megtestesítik a kort, amikor készültek. „Fantasztikus, az adott pillanatot megörökítő archív minőségűek” - mondta. „Mindig nagyon izgalmas olyan dolgot találni, amely teljesen az adott kort jeleníti meg.” A fényképek, amelyek mintául szolgáltak a Titanic-film díszlettervezéséhez, egyszerre ragadják meg egy óceánjáró életének aprólékos részleteit — a jól kihasznált edzőtermet, a játszó gyermeket, a kikötőhídon átkelő utasokat — és a hajó egészét is. „Van valami különösen megindító a gyűjteményben, kiváltképpen a készítőjük szempontjából” - idézte fel Bridgeman, hogy a képek — alkotójukkal együtt — kis híján elsüllyedtek a hajóval”.

browne000.jpgFotó: Francis Browne: A Titanic utasai érkeznek a fedélzetre, 1912. április 11.
© Fr Browne SJ Collection—UIG/The Bridgeman Art Library
browne003.jpgFotó: Francis Browne: Csipkét áruló nő a Titanic fedélzetén, 1912. április 11.
© Fr Browne SJ Collection—UIG/The Bridgeman Art Library 
browne004.jpgFotó: Francis Browne: Edzőterem a Titanicon, 1912. április
© Fr Browne SJ Collection—UIG/The Bridgeman Art Library 
browne006.jpgFotó: Francis Browne: Olvasószoba a Titanicon, 1912. április
© Fr Browne SJ Collection—UIG/The Bridgeman Art Library 
browne001.jpgFotó: Francis Browne: A Titanic miután kihajózott Southamptonból, 1912. április
© Fr Browne SJ Collection—UIG/The Bridgeman Art Library
browne007.jpgFotó: Francis Browne: A jelzőlámpák ellenőrzése, 1912. április
© Fr Browne SJ Collection—UIG/The Bridgeman Art Library 
browne008.jpgFotó: Francis Browne utolsó fotója a Titanicról, amint elhagyta Cobh (Queenstown) kikötőjét
és elindul New York felé, 1912. április 11.
© Fr Browne SJ Collection—UIG/The Bridgeman Art Library 

Browne atya képei 1912. április 18-án, csütörtökön jelentek meg a Daily Sketch címlapján. 

titanic_daily_sketch_001.jpgdaily_sketch_int_spread.jpgFotó: Daily Sketch, 1912. április 18. 

(forrás: lightbox.time.com; titanicphotographs.com)

A XIX. századi hajókatasztrófák különleges képeit ITT, a Titanic vesztét okozó jéghegyről készített fotókat pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása