Kép-kockák #15 - Bert Hardy: A blackpooli szépségek története (1951)

2015. május 14. Mai Manó Ház

Bert Hardy, a legendás fotográfus Blackpooli szépségek című képe az első megjelenése után 60 évvel újra a viták középpontjába került. Sokat foglalkoztatta az angol sajtót és a BBC-t a különös eset, hogy valójában kit is ábrázol a kép. A Picture Post számára 1951-ben a tengerparti sétányon készült felvétel azóta számos képeslapon, könyvben és magazinban megjelent. Négy évvel azelőtt, hogy a Hétévi vágyakozás című film híres jelenetében Marilyn Monroe szoknyáját felfújja a fuvallat, Hardy képe azt a pillanatot örökítette meg, amikor a tengerparti szellő látszólag váratlanul fellibenti a lány pöttyös ruhájának alját, miközben a barátnőjével nevetgél.
2006-ban még úgy tűnt, hogy a pöttyös ruhájú lány rejtélye megoldódott, amikor Norma Edmondson a nyilvánosság elé lépett azután, hogy a barátai megmutatták neki a képet. Határozottan emlékezett a szóban forgó ruhára és rejtélyes társalkodónőjeként barátnőjét, a lancashire-i Prestonban lakó Alice Sumnert is azonosította. Az akkor 19, illetve 21 éves hölgyek élénken emlékeztek, hogy gyakran kirándulgattak Blackpoolba a félórás útra lévő Prestonból, ahol mindketten egy karácsonyi üdvözlőlapokat készítő cégnél gyorsíró titkárnőként dolgoztak. Mrs. Edmondson azt is kiszámolta, hogy a felvétel akkor készülhetett, amikor első gyermekével teherbe esett és azért ment a tengerpartra, hogy ezt megünnepelje. A hír először egy helyi újságban jelent meg, majd a sztorit az országos sajtó is átvette. Mrs. Edmondson a cornwall Looe-ban lévő otthona mellett némileg visszafogottabb öltözékben szívesen ült ismét modellt a kép rekonstruálása céljából. A 79 éves hölgy 2010 novemberében szerepelt a BBC The One Show című műsorában, ahol elmesélte, hogyan került a 20. század egyik legemlékezetesebb fényképének középpontjába. Azonban egy dolog zavarba hozta – nem emlékezett pontosan arra a pillanatra, amikor a felvétel készült. De azután felidézte, hogy a fotósok folyamatosan járták a sétányt és annak reményében készítettek felvételeket a kirándulókról, hogy a képeiket majd megveszik.

bert-hardy003.jpgFotó: Bert Hardy: Várakozó lányok (Blackpooli szépségek), Blackpool, 1951 © Bert Hardy /Getty Images

berthardycontactsheet.jpgFotó: Bert Hardy: A világhírű fotó kontaktmásolata
hardy-2.jpgFotó: Bert Hardy: Blackpool, 1951

hardy-3.jpgFotó: Bert Hardy: Blackpool, 1951

A szívmelengetőnek tűnő történet azonban pár hónappal később megingott, mivel Mrs Edmondson szereplése után a pöttyös ruhájú lány szerepét a 77 éves Pat Stewart a dél-walesi Llanmaes-ből is magának követelte. A korábbi Tiller-kartáncoslány élénken emlékszik arra a napra, amikor a Picture Post számára a barátnőjével a tengerparton lefényképezték. Állítását eredeti kontaktmásolattal és a korabeli képfelirattal is bizonyítja, amelyen leánykori neve, Pat Wilson és barátnője, Wendy Clarke neve szerepel. „Idősebb korunkban kezdünk rendet tenni a lakásunkban” – magyarázta. „Eljött az idő, hogy ennek véget vessünk – az a lány én vagyok”. A fényképes bizonyíték hatására, miszerint a szóban forgó lány Mrs. Stewart volt, Mrs. Edmondson már elfogadja, hogy a modell nem ő volt.
2011-ben Mrs. Stewartot is meghívták a The One Show-ba, hogy a már régóta elmaradt hírnevét végre megkapja. A programkészítők bizonygatták, hogy nem arról van szó, hogy egy kacsának bedőltek volna. „Norma őszintén tévedett és mi szívesen jóvátesszük a hibáját”- mondta a szóvivőasszony. Mindazonáltal az igazság kiderülése lehetőséget adott Mrs. Stewart számára, hogy tisztázzon egy dolgot, amely miatt azóta is elpirul, ha az ismerősei a képet szóba hozzák. “Egyrészes piros fürdőruhát viseltem (a ruha alatt), amely az előhívott fényképen kilátszott” - magyarázta. „Többen is mondták, hogy ‘A mindenit! Úgy néz ki, mintha kilátszana a bugyija, ki kellene retusálni’. „Ezért kiretusálták a fürdőruhámat és így úgy nézek ki, mintha nem lenne rajtam bugyi”. 

pat-stewart.jpgFotó: Dimitri Legakis: Pat Stewart, Blackpool, 2011

(forrás: walesonline.co.uk; telegraph.co.uk; bonhams.com)

Hardy leghíresebb fotóját 1938-ban készítette a londoni állatkertben Mingről, a fényképező pandáról. Ezt a képet ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása